Megújuló Népszava Online stagnáló látogatókkal

Február elsejével megújult a Népszava online felülete. Amit a megújulás hozott, az nem sok, mondhatnám úgy is, hogy kevés, az oldal csupán beállt a kötelező mainstream vonulatba.

Préda

Tényleg érdekes jelenség. Olyan ez, mintha egy család a saját vér szerinti gyerekeit dobná el, mert valami - józan racionalitást mellőző ok - miatt idegenekké váltak számára, ugyanakkor vendégül lát a család szempontjából tényleg idegennek tekinthető otthontalan gyerekeket.

A Tigris éve...izgalmas lesz

Elkezdődött a Tigris éve. Jelentős eseménye ez, a kínai Hold újévnek, hiszen 12 évente tér vissza egy-egy jegy, és a Tigris évét mindig nagy várakozás előzi meg.

A vörös ciklon

Ő a svéd politikai paletta talán legizgalmasabb színe. Nem csak ruhában kedvence a vörös hosszzú idő óta, de a védjegye a politikában is. Hidegen senkit nem hagy: legalább annyian dühödnek be neve hallatán (ser rött), mint ahányan tűzbe mennének érte.

Már 9 hónaposan megkezdődik a leszakadás

Egyes szakértők szerint az esélyegyenlőség érdekében már jóval a beiskolázás előtt meg kell kezdeni a hátrányos helyzetben lévő gyerekek felzárkóztatását.

 

A legbékésebb harcművészet

A harcművészekről még mindig él az a sztereotip kép, amit a nyolcvanas évek kung-fu filmjei ültettek el a tévénézőkben: óriási muszklik, vérben forgó szemek, reccsenő csontok és vér. Ezt a képet gyökeresen cáfolja meg az aikido. Mint ahogy Csák Gergely edző fogalmaz: az aikido az egyik legbékésebb és legbiztonságosabb harcművészet. Mire számíthat egy kezdő?

Az aikidó egy tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Lényege nem az izmokban, hanem a mozgásban rejlik. "Senkiből nem lesz kétméteres izompacsirta, és nem is szükséges eleve izomagyúként megjelenni az edzésen, sőt, ez kifejezetten hátrányt jelent" - mondta el lapunknak Csák Gergely aikido-edző. A Zumm Aikido Egyesület ügyvivője kételyeket és tévhiteket eloszlatva abszolút biztonságosnak nevezte a sportot.

A kezdőknek az első edzéseken a tatamival, vagyis azzal a japán edzőszőnyeggel kell megismerkedniük, amely tompítja a gurulásokat és eséseket, vagyis megvéd az esetleges sérülésektől. "Élesben" csak akkor gyakorolhatják a dobásokat, ha már biztonságosan képesek kezelni a váratlan szituációkat is.

Sokak azonban addig sem jutnak el, hogy megtudják, mi az a tatami. A legtöbben nem bíznak saját képességeikben, úgy hiszik, túl ügyetlenek ehhez a sporthoz. Nem csoda, elsőre valóban rémesen bonyolultnak tűnhet az aikido, olyan harcművészetről beszélünk ugyanis, ahol az embernek egész testét kell mozgatnia, miközben teljesen rá kell hangolódnia partnerére. "Összetett, komplex feladat, de remek agytorna. Pár hét alatt bele lehet rázódni" - állítja Csák.

A lustaság sem lehet akadálya annak, hogy valakiből igazi harcos legyen. Persze azt nem lehet meggyőzni, aki nem is akar mozogni, de egy kezdő aikidósnak elég hetente két alkalommal egy-másfél órát edzenie ahhoz, hogy elsajátítsa a sport alapjait. A harcművészet nincs korhoz kötve, bárki, bármikor belekezdhet és haladhat a számára legkényelmesebb tempóban.

Fontos megjegyezni, hogy ebben a harcművészetben nincsenek vesztesek és győztesek. Az aikidó az elmét és az önbizalmat erősíti elsősorban, vagyis arra ösztönöz mindenkit, hogy saját magát kell tudnia legyőzni.

Folyt. Köv.

Aikidó edzésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.