A nőkkel számolni kell - és érdemes

Érthetetlen, hogy a cégek marketingesei még mindig leginkább szexista sztereotípiákban képesek gondolkodni, ha a nők egyáltalán eszükbe jutnak fogyasztóként! De a kormányok gazdasági-pénzügyi stratégái sem kivételek.

Szülj és kussolj!

Jobbik nőpolitikájában a nő akkor válik említendővé, mikor anyává válik, addig nulla. Akkor pedig a konyhába van száműzve a gyerekekkel, igaz, templomba járhat. Szép, régi-új világ.

Asszonysorsok

Metrón, idős házaspár felszáll. Nincs hely, fiatalok terpeszkednek, kicsit kellene összébb húzódni, szoríthatnának egyet legalább. Az asszony törékeny, ápolt, halkan kér helyet, fiatalok kelletlenül ülnek arrébb, asszony odahívja az urát, őt ülteti le, óvja, mint anya gyermekét.

A nők húzzák a rövidebbet

A globalizáció nem javított a nők munkakörülményein. Az emberhez méltó munka a nők számára a világon mindenütt ritkaságszámba megy, így továbbra is határtalan cinizmus a nők egyenjogúságáról beszélni a munka világában.

Az erőszak áldozatai

.

 

A látszat csal: továbbra sincs nemi egyenjogúság

A statisztikák alapján arra következtethetünk, hogy a női egyenjogúság terén hatalmas előrelépés történt az elmúlt néhány évtizedben. Ha azonban alaposabban megvizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy korántsem olyan jó a helyzet, mint azt a számok sugallják - írja Lisa Belkin, a The New York Times esélyegyenlőségi kolumnistája.

A legújabb munkaügyi adatok azt sugallják, hogy a feministák legvérmesebb reményeit is fölülmúlja a női egyenjogúság állapota: míg a hatvanas évek végén az összes dolgozó mindössze 35 százaléka volt nő, addig ma már minden második az. A statisztika azonban félrevezető, ugyanis nem a nők által betöltött munkahelyek száma nőtt, hanem a férfiaké csökkent - figyelmeztet Belkin.

A tavaly kirobbant gazdasági válság óta megszűnt munkahelyek 78 százalékát férfiak töltötték be. A leginkább ugyanis az iparban és a pénzügyi szektort érintették a leépítések, míg az inkább nőket foglalkoztató, alacsonyabban megfizetett ágazatok egy részét - például az egészségügyet és az oktatást - egyelőre elkerülte a létszámcsökkentés. A nők aránya tehát részben azért nőtt, mert sok férfi veszítette el az állását.

A nők munkaerőpiaci jelentőségének növekedése ráadásul nem járt együtt a fizetésbeli különbségek eltűnésével - jegyzi meg Belkin. A férfiak ma is többet keresnek, a nők bére áltagosan több mint 30 százalékkal alacsonyabb. Részben azért nőhetett a foglalkoztatott nők aránya, mert a munkaadók költségei alacsonyabbak, ha nőket vesznek fel. Arról nem is beszélve - teszi hozzá Belkin -, hogy az egyenjogúság megteremtéséhez nem elég a foglalkoztatási viszonyokat kiegyenlíteni. A házimunka ugyanis továbbra is elsősorban a nők feladata.

forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.