A holland Mikulás melegebb égtájról érkezik

A holland gyerekek tömege harsogva várja, hogy a Spanyolországból érkező gőzhajó befusson a kikötőbe, fedélzetén a Mikulással.

A hollandoknál a Mikulás, röviden „Sint” nagyobb családi ünnepnek számít, mint a karácsony, így még a holland tévék is közvetítik a Mikulás érkezését. A Mikulás - Sinterklaas - dolgos kísérői itt nem krampuszok, hanem a hagyományok szerint feketére festett Fekete Péterek, akik virgácsok helyett kisebb ajándékokat, édességeket osztogatnak. A november közepén partraszálló Mikulás egészen december 5-éig járja az országot fehér paripája – Amerigo – nyergében. A kikészített cipőkbe és csizmákba többször is kerülhet édesség, amit lován vágtató Mikulás a kéményen keresztül „kézbesít”. A gyerekek az Amerigonak szánt szalmával és répával várják a Mikulás érkezését.

A nagy ajándékozás ideje végül december 5-én jön el, ekkor cserélnek gazdát a Mikuláscsomagok, melyek elengedhetetlen tartozékai a hagyományos csokibetűk és fűszeres kis sütemények. A Mikulás már másnap elhajózik, s ekkor veszi kezdetét a karácsonyi készülődés, immár sokkal szerényebb keretek között.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.