A globális válság utcára viszi a tiltakozókat

Európa-szerte tüntettek a hét végén a globális pénzügyi válság következményei miatt. A görög parasztok, a francia metróalkalmazottak és a brit olajfinomítók dolgozói is tiltakoztak. Reuters-videókkal és infografikával!

Miért élünk olyan sokáig?

Mindenki hosszú életű akar lenni, de senki sem akar megöregedni. Szükségünk lenne olyan elképzelésekre, amelyek azzal a tisztelettel és intelligenciával közelítik meg az élet utolsó fázisának értelmét, ahogy az megérdemli.

Légcsavaros legendák 1.

A valódi sikert a motoros repülés terén az amerikai Wright fívérek 1903-as első sikeres repülése jelenti. A nevet és az évszámot mindenki ismeri. Van azért néhány körülmény, amire érdemes kitérni.

A választások zsákutcája

Sokan – és ha jól érzékelem napról napra egyre többen – vagyunk, akik úgy gondoljuk, a közelgő országgyűlési választásokon nem lehet jó döntést hozni – akárhogyan dönt is az ember, meg kell alkudnia az elveivel, a demokráciáról vallott felfogásával.

Miért érdemes a Kürtöt választani?

Kétszáz diák, harminc tanár, avagy ilyen az élet a Kag-ban. Mostani videónkban a nebulók és mentoraik is nyilatkoznak arról, hogy miért érdemes a Kürtöt választani.

 

A duplanullás évek sikertörténetei

A 2008-ban kirobbant gazdasági válság és az azt követő recesszió miatt hajlamosak vagyunk gazdasági szempontból elvesztegetett időszaknak tekinteni a mögött hagyott évtizedet. Tyler Cowen amerikai közgazdász viszont arra emlékeztet a The New York Times hasábjain, hogy a kétezres évek a fejlődő országok számára soha nem látott növekedést és jólétet hoztak.

Az évtizedre visszatekintő értékeléseket többnyire pesszimista hangvétel jellemezte, ami érthető is: a gazdasági válság mellett a terrorizmus elburjánzása, illetve az afganisztáni és az iraki háborúk beárnyékolják a mérleget.

Jóval elégedettebbek lehetünk azonban, ha elvonatkoztatunk a fejlett világ problémáitól - figyelmezte Cowen. A fejlődő országok közül több számára rendkívüli sikertörténet volt az elmúlt évtized - gazdasági, politikai és társadalmi szempontból egyaránt.

A világ népességének 40 százalékát adó Kína, India, Indonézia és Brazília hatalmas fejlődésen ment keresztül: a fejlődő gazdaságokat megrázó kilencvenes évekbeli pénzügyi válságok után az elmúlt évtizedben átlagosan évi 5-6 százalékos növekedést produkáltak. Ráadásul mára a kutatás-fejlesztés terén is meghatározó országgá váltak, ami előre vetíti a gyors ütemű további növekedés lehetőségét. Dél-Amerika, Kolumbia és Peru már feltörekvő államnak, és nem szegény országnak számít. Igaz ugyan, hogy Afrikában még mindig borzalmas a nyomor, de itt is átlagosan 5 százalékos volt az éves növekedés, ami legalábbis bizakodásra ad okot.

Forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.