A Balkán Obamában jár

Dallamos, elegáns - van, aki a nevéért veszi, mások a minőségére esküsznek. Boszniában szinte kötelező viseletté vált, de Horvátországban és Szlovéniában is sorban állnak a férfiak érte.

Donatella Versace a 2009-es tavaszi/nyári férfi kollekcióját ajánlotta Barack Obamának, Katty Parry műsorvezető pedig Obama feliratos dresszben jelent meg az MTV díjkiosztó gáláján. Az ötbetűs névvel Sonia Rykiel is tervezett ruhákat, Jean-Charles de Castelbajac pedig Obama arcát flitterekből rakta ki egy szaténruhán. A divatvilágot is megihlette tehát az új amerikai elnök.

Úgy tűnik, Bosznia legrégebbi ruhaipari cége sem akart lemaradni, a legújabb öltönyeik ugyanis az Obama fantázianevet kapták.

Ha a tervezőink asztalán valami új születik, még a gyártás előtt összeülünk, és kitaláljuk, mi legyen a neve - meséli Ahmet Curic fejlesztési igazgató. - A férfiruháink hagyományosan „O” betűvel kezdődnek, ötletelés közben valaki egyszer csak kimondta: Obama.

"Az igazgató szerint telitalálat a választás, a név dallamos, az új elnök elegáns, és híres, minden adott a jó üzlethez. Erre egyébként sem lehet panasz a Travnikban 1952 óta működő Borac gyárban, amelyet a kilencvenes évek háborúja után kissé viharosan ugyan - többen is csatáztak érte -, de privatizáltak, és ma már olyan nagy cégekkel van szerződése, mint a Hugo Boss, Pierre Cardin vagy a német Carl Gross.

"Öltönyeik, női kollekciójuk, de még sportruháik is két vonalat képviselnek. Klasszikus, elegáns, mindennapi viseletre valók és gálaholmik is készülnek a boszniai gyárban.

"Ahmet Curic azt is elárulta, hogy az Egyesült Államok szarajevói nagykövetségén keresztül hamarosan elküldenek ajándékba egy gyapjú öltönyt Obamának is - az elnök pontos méretét diplomáciai úton szerezték be.

"Azt, hogy Barack Obama hordja-e majd ezt az öltönyt, nem tudni, a balkáni férfiak minden esetre még sorban állni is hajlandók azért, hogy - átszámítva nagyjából 50 ezer forintért - Obamában járhassanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.