Semmi sem számít

Vége a dalnak, pakol el a banda, a főnök osztja a pénzt. Amikor a brácsáshoz ér, az megszámolja a kezébe nyomott bankókat, majd megszólal: Nem erről volt szó! Több jár! Mire a főnök: az lehet, hogy járni jár, de nem jut. - Lássuk Uramisten, mire megyünk ketten! Mire képes a magyar, ha úgy istenigazából nekidurálja magát, mert elhatározta, hogy szétver mindent, ami még valamennyire megmaradt. A sztrájkokról beszélek, miről is beszélhetnék, mindenki arról beszél mostanában. NolBlog

Szociális és Munkaügyi Érzéketlenség

Nem kaptak jutalmat a Szociális és Munkaügyi Minisztériumi alkalmazottak, hiszen nekik is ki kell venniük a részüket a megszorításokból. Helyette ajándékutalványt találtak a borítékban. Jelképes négyszázezer forint értékben....! NolBlog

Válság 2.0

Benne vagyunk.

Úttörőből bűnbak, avagy Ausztria a ködben

A jelentős és múltja miatt vitatott német író, Ernst Jünger (1895-1998) mondta, amikor a Goethe irodalmi díjat 1982-ben átvette, hogy ha az ember hosszú ideig él, akkor mindent és annak az ellenkezőjét is átéli.

A válság miatt elúszhat Afrika esélye

A gazdasági válság letérítheti Afrikát arról a fejlődési pályáról, amelyre az elmúlt években sikerült ráállnia - mondta lapunknak Búr Gábor, az ELTE docense.

 

"Aggódom Európáért"

„Aggódom Európa miatt. Pontosabban az egész világ miatt aggódom, hiszen a gazdasági világválság elől senki sem menekülhet. Európa azonban sokkal rosszabb helyzetben van, mint az Egyesült Államok" - írja Paul Krugman, a The New York Times kolumnistája. A Nobel-díjas közgazdász szerint a válság különösen súlyos lehet Európában, hacsak a kontinens államai nem fűzik a mostaninál jóval szorosabbra az együttműködést.

Krugman a félreértések elkerülése végett már a cikk bevezetőjében világossá teszi, hogy nem az állami szerepvállalást és a jóléti államot tartja az európai problémák forrásának. Épp ellenkezőleg: a jóléti állam segíthet a válság megfékezésében. „A mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosításnak és a bőkezű munkanélküli segélynek köszönhetően az európaiak egyelőre kevésbé szenvednek a válságtól, mint az amerikaiak, ráadásul az állami újraelosztás segít a fogyasztás élénkítésében."

A közgazdász Európa problémáinak okaként a politikai egység hiányát jelöli meg. Mint írja, a bajok elsősorban abból erednek, hogy a gazdasági egységesülést nem követte politikai integráció. „Európában közös valuta van, de - ellentétben az Egyesült Államokkal - nincsenek a kontinens egészét sújtó válság kezelésére alkalmas európai intézmények." Márpedig az egységes európai piac közös problémáira a nemzetállamok szintjén nem lehet megoldást találni. Krugman korábban elégtelennek nevezte a Barack Obama által kezdeményezett közel 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot, most azonban elismeri, hogy az amerikai kormány máris sokkal többet tett a válság megfékezéséért, mint az egymással vitatkozó, és az alapvető irányelvek tekintetében is széthúzó európai országok.

A publicista úgy véli, hogy Európa számára a legnagyobb kérdés az, hogy a válság kikényszeríti-e a nagyobb integrációt, vagy épp ellenkezőleg, inkább azt igazolja, hogy hiba volt a monetáris unió létrehozása.

forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.