Csapásra szólítják föl Sólyom Lászlót

A Magyar Helsinki Bizottság csütörtökön nyílt levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy előzetes normakontroll céljából forduljon az Alkotmánybírósághoz a "három csapás" néven ismertté vált törvényt ügyében.

Az LMP első hónapja a parlamentben: egyharmad a kétharadnak

Az LMP korábbi ígéretének megfelelve többek között azt szerette volna megvalósítani a parlamentben, hogy „lehet más az ellenzéki politizálás".

Koporsót vitt a Sándor-palotához a Jobbik

A Jobbik arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt a jogszabályról.

'Vérlázító médiacsomag'

"Vérlázítónak" nevezte a Fidesz által pénteken benyújtott médiacsomagot az LMP frakcióvezető-helyettese.

'Az éj leple alatt tárgyalunk a nyilvánosságról'

A médiára és a demokráciára nézve is rendkívül károsnak tartja az LMP a Fidesz törvényalkotási gyakorlatát.

 

'A kormánytagok egymás iránti bizalmatlanságát tükrözi a Fideszes törvényjavaslat'

Alkotmánybírósághoz fordul a Lehet Más a Politika (LMP), mert alkotmányellenesnek tartja, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára megvétózhatja más tárcák vezető tisztségviselőinek kinevezését.

A törvény nem csak értelmetlenül korlátozza az adott miniszter vezetői jogát, hanem a kormánytagok egymás iránti bizalmatlanságát tükrözi - áll a párt által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Szilágyi Péter országgyűlési képviselő tudatta: az LMP aggályosnak tartja a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának vétójogot biztosítanak a más minisztérium egyes vezetőinek megbízása, illetve a más miniszter felügyelete vagy irányítása alá tartozó központi államigazgatási szervek egyes vezetőinek kinevezése tekintetében.

Az LMP álláspontja szerint a miniszterek vezetéshez, felügyelethez és irányításhoz való joga korlátozást szenved egy olyan személy jogosítványa által, akivel semmilyen hierarchikus viszonyban nem állnak. Ez a törvényi szabályozási megoldás a miniszter ágazatirányító tevékenységének az alkotmány által meghatározott jogi kereteit érdemben befolyásolja, ezért az ellentétes az alkotmánnyal - értékeli a Lehet Más a Politika, amely az Alkotmánybírósághoz fordul, azt kérve: a testület utólagos normakontroll keretében helyezze hatályon kívül a törvény azon passzusait, melyek nem felelnek meg az alkotmányosság fent ismertetett kritériumának.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.