Tessék? Hangosabban!

Hallásproblémákkal sokan küzdenek – érdekes módon olyanok is, akik azt hiszik, nekik teljesen rendben van a hallásuk. Ahhoz, hogy kiderüljön, mi a tényleges helyzet, és miként lehet a gondokat orvosolni, érdemes néhány körülményt végiggondolni.

Figyelmeztető jel, és közepes fokú hallásvesztésre utal, ha az ember a normál szintű zajos közegben többször visszakérdez, amikor 2-3 méteres távolságból hozzászólnak. A halláscsökkenés tényét az érintettek kevésbé érzékelik, mert fokozatosan hozzászoknak ehhez az állapothoz. A dolog legtöbbször a hozzátartozóknak tűnik fel, az ő sürgetésükre kerül sor hallásvizsgálatra.

A kezdeti tünetekre jellemző, hogy az érintett személy már közepesen zajos környezetben is elveszetten üldögél a társaságban, próbálja kitalálni, miről is beszélgethetnek a többiek. Bár hallja, hogy beszélnek hozzá, de a szavakat, mondatokat nem érti, vagy nem érti meg pontosan. Egész jó állapotban lévő hallás esetén is előfordulhat, hogy a beszédértés nagyon rossz, csupán 40-50 százalékos. Ez súlyos kommunikációs problémákat okozhat, és sürgős segítséget igényel.

Vizsgálat előtt nincs szükség különösebb előkészületre, elég a normál fülmosás és a hallójárat bemenetének szárazra törlése. A hallójáratot piszkálni, abba fültisztító pálcikával benyúlni általában és a vizsgálat előtt is tilos! Sokszor épp ez hiúsítja meg a vizsgálatot, mivel a betolt fülzsír első alkalommal eltávolíthatatlanná válik.

A hallásvizsgálatra vigyük magunkkal a korábbi leleteket – ha van, akkor a korábbi hallásvizsgálat során készültet, illetve azokat is, amelyek korábbi fülbetegséggel, fülfolyással, esetleg fülműtéttel kapcsolatosak. Fontos a rendszeresen szedett gyógyszerek listája is, hiszen a társbetegségek sokszor rávilágítanak az elváltozás okára.

A megoldás gyakran a hallókészülék. A megfelelő készülék kiválasztása fontos, évekre szóló döntés. Számtalan a lehetőség, érdemes több márka készülékeit is kipróbálni. A jól bejáratott, kitűnő minőségű, nagy múlttal rendelkező márkák különböző típusai mindenkinek megoldást jelenthetnek. Az úgynevezett próbahordás nem lehetőség, hanem jószerével kötelező – a hallókészüléket ott a legjobb kipróbálni, ahol azt valóban használni fogják: otthon, baráti környezetben vagy a munkahelyen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.