Támadnak a vírusok

Az influenzajárvány országos méreteket öltött – jelentették be február második hetében, miután egyre többen fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, és a növekedés mértéke elérte a húsz százalékot. Szóval az idén sem ússzuk meg – ahogy arra az enyhe téli időjárásban számítani lehetett, ismét itt az influenzajárvány.

A tél örökzöldjének tekinthető téma mindenkitől fokozott elővigyázatosságot igényel. Legelőször is azoktól, akik úgy érzik: kerülgeti őket a betegség. Lehet, hogy csak megfázásról van szó, hiszen gyakran nehéz különbséget tenni, de azonnal érdemes elkezdeni a szervezet erősítését. Fokozott C- és D-vitamin-bevitellel (az utóbbiról kevésbé tudott, hogy távol tartja a fertőzéseket!), bőséges folyadékfogyasztással és a nehezen emészthető ételek mellőzésével. Érdemes segítségül hívni az ellenálló képesség hagyományos védelmezőit, a vitaminokban és rostokban gazdag nyers zöldségeket és gyümölcsöket – első helyen a citromot, a kivit és a céklát –, a mézet, a baktériumölő képességgel megáldott fokhagymát és az inhalálást. Jót tesz a friss levegő is – az ütemes séta felpezsdíti a vérkeringést, elősegíti a méreganyagok távozását.

Ha a tünetek néhány nap múltán sem enyhülnek, és a hőemelkedés elhúzódó lázba, végtagfájdalomba, köhögésbe, kínzó torokfájásba megy át, a szövődmények elkerülése érdekében haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Félre kell tenni az összes sürgősnek vélt teendőt, és az utasításokat követve türelemmel ki kell feküdni a betegséget.

Tekintettel arra, hogy az influenza cseppfertőzés útján terjed, emlékeztetőül néhány agyonismételt alapszabály: gyakori kézmosás, tüsszentés-köhögés esetén a száj eltakarása, papír zsebkendő, hatékony orrcsepp és toroköblítő szer használata. A járvány kibontakozásának mértéke rajtunk is múlik.

Kevesebb lesz a beteg…

ha náthával, influenzás tünetekkel

- otthon marad felnőtt, gyerek egyaránt

- lemondjuk a fogorvost, a kozmetikust

- nem megyünk színházba, moziba, uszodába

- kerüljük a tömegközlekedést

- gyakran szellőztetünk otthon és a munkahelyen is

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.