A végén mindig az ügyfél fizet

Nincs új a nap alatt.

Alapszámla: Van az államinál olcsóbb

Inkább a költségek további emelkedését hozná magával a bankokra kényszerített alapszámla.

A szerk: Díj

Egy agyafúrt mondattól és a jegybank szigorától várja Rogán Antal, hogy a bankok majd jól lenyelik azt a néhány tízmilliárdos veszteséget, amit nekik az ingyenes készpénzfelvétel biztosítása okoz.

A lényeget értik: Már tízezrek igényelték a díjmentes készpénzfelvételt

Alig pár nap alatt máris több tízezren nyilatkoztak annak érdekében, hogy díjmentesen vehessenek fel pénzt.

Banki díjemeléssel indul az év

A pénzügyi szektort sújtó kormányzati intézkedések következtében banki díjemelések várhatóak.

 

Díjmentes pénzfelvétel: Rohamról nincs szó

Nyilatkozatdömpingre számítanak a bankok, sokan az utolsó pillanatban közlik majd számlavezetőjükkel, hogy igénybe szeretnék venni a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét.

Már csak egy hétig nyilatkozhatnak azok, akik februártól szeretnének havi kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forint készpénzt díjmentesen felvenni. A január 20-i határidő nem jogvesztő, aki adott hónap 20-ig jelzi bankjánál (a fiókban személyesen vagy az internetbankon keresztül – utóbbi felületen erre nem mindenhol van lehetőség), hogy melyik számlájánál élne a kedvezménnyel, az a következő hónaptól már ingyen juthat hozzá a pénzéhez.

Ennek ellenére a bankoknál a héten élénkülő érdeklődésre számítanak. A Budapest Banknál eddig az ügyfelek 20 százaléka nyilatkozott, de a pénzintézet szerint ez az arány egy hét alatt 30-40 százalékra emelkedik. A CIB ügyfelei tisztában vannak a lehetőséggel, és szinte mindenki élni is kíván vele. Arra számítanak, hogy a többség februártól igénybe veszi a díjmentességet. Intenzív növekedésre számítanak a K&H-nál is.

Az érdeklődés élénk, és az első határidőhöz közeledve vélhetőleg erősödni fog, rohamról azonban nem beszélhetünk. Már csak azért sem, mert a tapasztalatok szerint az ügyfelek csak ritkán jönnek be kifejezetten ezzel a céllal a bankfiókba, inkább az a jellemző, hogy ha már amúgy is ott járnak, egy füst alatt kitöltik a nyilatkozatot is – mondták el az MKB-nál. Az Uni Credit várakozása szerint január 20-ig a nyilatkozatok leadása ismét olyan intenzitásra fut fel, mint amilyen december elején volt a banknál.

Összességében arra számítanak, hogy ügyfeleik jelentős része – ha nem is mindenki az első határidőre, de – leadja nyilatkozatát. Máris több százezren keresték fel bankjukat: a CIB-nél már közelít a százezerhez az eddig befogadott nyilatkozatok száma. Ugyan a pénzintézetnél internetbankon, sőt telefonos ügyfélszolgálatukon keresztül is elintézhetik ezt az ügyfelek, a nyilatkozatok több mint felét így is személyesen, a bankfiókokban adták le.

Az UniCreditnél pont az ellenkezőjéről számoltak be. A banknál eddig több mint 78 ezren nyilatkoztak, s az ügyfelek csaknem kétharmada ezt az internetbankon keresztül tette. Hasonló a helyzet az MKB-nál is, a bank tapasztalatai szerint, akinek van internetbanki hozzáférése, az a világhálón keresztül jelöli meg azt a számlát, amelynél élni akar a lehetőséggel. Az MKB-nál múlt péntekig több tízezren nyilatkoztak. Az ügyfelek nagy része ugyan hallott már arról, hogy egy nyilatkozat kitöltésével a következő hónaptól díjmentesen vehet fel számlájáról készpénzt, ám számos részlettel nincsenek tisztában.

A legtöbb félreértés (erről az összes, általunk megkérdezett banknál beszámoltak) a közös tulajdonú, illetve az olyan számlákkal kapcsolatos, amelyhez egynél több bankkártya tartozik. Sokan nem tudják, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel nem tulajdonosonként vagy kártyánként, hanem számlánként jár – függetlenül attól, hogy hányan férnek hozzá az adott számlához. Egy másik gyakori kérdés arra vonatkozik, hogy a postai pénzfelvételre is vonatkozik-e a kedvezmény? – tették hozzá a Raiffeisennél. A törvény szerint nem.

Az ügyfelek többsége akkor nyilatkozik, amikor egyébként is van valami elintéznivalója a fiókban vagy az internetes oldalon
Az ügyfelek többsége akkor nyilatkozik, amikor egyébként is van valami elintéznivalója a fiókban vagy az internetes oldalon FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.