Ötödik Hasáb: Osztogatás

Úgy tűnik, a kormány most a közszolgák kegyében szeretne járni. Családtagjaikkal együtt lehetnek félmilliónyian is az e kör számára kilátásba helyezett kamatmentes lakáshitel haszonélvezői.

Ráadásul, ha minden jól megy, a kedvezményes konstrukcióval a deviza kölcsönöket is kiválthatják. Aki tehát most akar saját lakást, esetleg csak korábbi hitelétől szabadulna, a kölcsönért a piaci feltételekhez képest havi több tízezer forinttal fizethet majd kevesebbet. Ne sajnáljuk tőlük, hiszen a közszolgálatban dolgozók évek óta egyetlen fillérnyi fizetésemelést sem kaptak.

Így a bérük húsz-harminc százalékkal kevesebbet érhet, s a rezsicsökkentés is legfeljebb csak gyógyírt jelent. Az illetmények általános emelését persze most sem ígérik, de sokak számára a kamatmentes hitel is igen nagy segítség lehet. A költségvetésnek évente ez belekerülhet úgy tíz-húszmilliárdba, de olcsóbb, mint a 160 ezer közszolgára kiterjedő béremelés. Ugyanakkor a kedvezményes kölcsön ma a devizahitelek körüli hisztériakeltés okán is jól hangzik, így alkalmas arra, hogy az utolsó pillanatokban még további százezreket nyerjenek meg.

Rossz, aki rosszra gondol, de nem nehéz feltételezni, hogy a kormányt a szavazatvásárlás szándéka vezeti. Csupán azt furcsálljuk kissé, hogy miért épp most? Hiszen 2010 óta a közszolgálatban dolgozók közül több ezer embert menesztettek, szigorították a foglalkoztatás feltételeit, s mára eljutottunk addig, hogy a kirúgáshoz elég a nehezen értelmezhető bizalomvesztés is. Azt persze nem tudni, hogy a kormány a közszolgák bizalmát ezzel az osztogatással képes lesz-e visszaszerezni most, pár hónapnyira a választások időpontjától. A valódi cél viszont, a maga szemérmetlenségében, letagadhatatlanná vált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.