Matolcsy szomorú kabaréja

Előrehozott szilveszteri kabarét adott le a kormányközeli hírcsatorna a hét végén Matolcsy György főszereplésével. A jegybankelnök hozta a formáját: a Bruttó címmel futó műsorban kendőzetlenül mondta el saját nettó véleményét. Ami a posztjából fakadóan, finoman szólva, nem szerencsés, erőteljesebben szólva: rendkívül káros. Matolcsy úgy érzi, őt nem kötik szabályok, az pedig végképp elképzelhetetlen számára, hogy egy társadalmi horderejű ügyben ne állhasson elő a saját véleményével. Ha már Rogántól Kósán át „bátor miniszterelnökünkig” – ahogy Orbánt nevezte – boldog-boldogtalan rúghatott egyet a jogszabályi keretekhez ragaszkodó Kúriába, neki ez miért ne lenne szabad?

„Nem szeretjük a Kúria döntését” – jelentette ki, minősítve ezzel a devizahitelesek ügyében nem a kifejezett elvárásoknak eleget tevő bírói fórumot. A „megkérdőjelezhetetlen jegybanki függetlenségről” papoló Matolcsy egy valódi függetlenséget és annak következményeit is vállaló testület munkáját minősíti, miközben visszamenőleges jogalkotásra buzdítja egykori, tőle a lehető legmaximálisabban független főnökét, a bátor miniszterelnököt.

Mint ahogy az előző jegybanki vezetés minősítésétől is tartózkodnia kellene – amíg hivatalban van –, és nemcsak azért, mert ez íratlan szabály, hanem mert ellentétes minden normával. A jegybankárok a lehető legunalmasabb emberek, ritkán szólalnak meg, akkor is pókerarcot öltve többnyire a semmit ragozzák. E téren Matolcsy, az önfényezés nagymestere tényleg jobban teljesít. A műsor már lement, az ismétlést, ha lehet, nem kérjük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.