A Fico–Semjén-elv

Szlovákia nem viccel. Már több mint kétszáz emberét dobta ki az állampolgárságból, mert fölvettek egy másikat is. Ebből eddig csak 23 a magyar, de ez nem ok a legyintésre. Egyrészt egy ember is ember. Másrészt lennének ők sokkal többen, de a következményektől tartva sokan eleve nem mernek magyar állampolgárságért folyamodni.

Semjén megdöbbent és támad

Semjén Zsolt szerint döbbenetes, hogy éppen az az MSZP beszél a magyarság megosztásáról, amelynél jobban senki nem osztotta meg a magyar nemzetet.

Szlovák választások: Fico győztes taktikája, Orbán ügyes húzása

Csak az elkövetkező hónapok teszik bizonyossá, hogy Robert Fico valóban okult-e előző regnálásának kudarcaiból vagy csupán az imázsát építi. Interjú

Semjén: világméretekben is szinte példátlan sikertörténet

Én azt állítom, Prohászka munkásságát ismerve, hogy ha élt volna abban a vészkorszakban, a zsidómentés egyik fő személyisége lett volna - mondta lapunknak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a kormány nemzetpolitikájáért felel.

Dési András: Hideg béke

A gazdasági fórum színpadára Orbán nem hívta fel azt a százéves nyugdíjas felvidéki tanítónőt. Az idős hölgy pajzsra emelése október 23-án, a Kossuth téren jött jól.

 

A szerk: Felkiáltójel

Több mint hét évig tűrte Malina Hedvig a szlovák hatóságok megalázó zaklatását. Még Robert Kalinák belügyminiszter sértegetéseit is, aki két héttel a történtek után magabiztosan harsogta: a csallóközi egyetemistát senki sem bántotta, különben is beteges hazudozó.

Ezt az állítást hét év alatt senki sem tudta bizonyítani. Sikerült viszont feldúlni egy család nyugalmát, lesajnálni alapvető jogát a tisztességes eljáráshoz, megfélemlíteni két kiskorú gyermeket. A leginkább értük aggódva Malina Hedvig nem talált más kiutat, mint az emigrálást. Szülőföldjéről a menedéket nyújtó anyaországba, egyik EU-tagállamból a másikba.

Mégis elveszti szlovák állampolgárságát a még mindig hatályos, magyarfóbiás törvény miatt. A pozsonyi tárcavezető cinikusan úgy nyilatkozott, hogy nem foglalkozik az üggyel, mert nem rá tartozik. Amivel a fent idézett szavait hazudtolta meg. Semjén Zsolt joggal hangsúlyozza, hogy a sértett kálváriája „felkiáltójel a szlovák társadalom és a kisujját sem mozdító európai uniós bürokrácia felé is”. Budapest felelősségét azonban elhallgatta. A jelenlegi kormány sem mozdította a kisujját Malina Hedvig érdekében – akinek a kálváriája így a magyar kabinet számára is felkiáltójel.

Ismét bebizonyosodott: tavaly áprilisban a magyar kormányfő rossz alkut kötött szlovák partnerével, akivel abban állapodott meg, hogy csak a gazdasági és a regionális együttműködést helyezik előtérbe. A vitás kérdéseket a vakvágányon monologizáló kormányközi vegyes bizottságra testálják. Azóta Robert Fico kabinetje módszeresen faragja le a szlovákiai magyarok szerzett jogait. Orbán Viktor pedig hallgat, holott emberi jogi sérelem állítólagos jó szomszédok között különösképpen nem lehet belügy.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.