Felgyorsul a rezsiharc, újabb uniós bírálat jöhet

A magyar energiapiaci szabályozás több elemét is kifogásolta az Európai Bizottság.

A szemétdíj-számláin is megjelenik a rezsicsökkentés reklámja

Külön rendeletben állapítja majd meg a szakminiszter a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók által alkalmazható számlaképet az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága által benyújtott módosító javaslat szerint.

Marnitz István: Ünnepi felhívás

Kedves tanuló ifjúság, tisztelt tanári kar! Mint köztudott, most, 2113 novemberében ünnepeljük a rezsiváltás századik évfordulóját. Ki ne tudná, száz esztendőnek előtte az alapító atyák, élükön Orbán Viktor Örökös Rezsielnökkel, ekkor csökkentették 11,1 százalékkal a rezsit.

Olcsó áram átminősítéssel

Évente több milliárd forintos kárt okoz a nem lakossági áramfelhasználóknak (kis- és közepes vállalkozások, intézmények), hogy nem tudják: kérhetik átminősítésüket kisfeszültségűből kisközépfeszültségű fogyasztóvá, figyelmeztettek nemrégiben nevüket a nyilvánosság előtt nem vállaló energetikai szakértők.

12,5 százalék lehet a választási rezsicsökkentés

A Fidesz-kormány, hogy-hogy nem, a választások közeledtével újabb lakossági energiaár-csökkentésre lát lehetőséget.

 

A szerk: Akadály

Attól függ. Ez a legpontosabb válasz arra a kérdésre, hogy gazdaságilag ésszerű-e egy harmadik rezsicsökkentés.

Noha a lakossági energiaárak terén a Fidesz-kommunikáció vezette köztudat elsősorban az energiaszolgáltatókra összpontosít, az áram- és gáztarifának csak mintegy harmada marad ennél a cégcsoportnál. A fennmaradó összeg a nagykereskedelem, a gáztárolás és az áramtermelés nagy részét lefedő állami MVM-hez (rajta keresztül az orosz gázt szállító Gazpromhoz, kisebbrészt a Mol-kézben lévő központi gázszállítóhoz, illetve néhány egyéb erőműhöz) kerül.

Az energiaszolgáltatók tényleges bevétele, illetve esetleges haszna azon múlik, a kabinet miként centizi ki az energiaár belső szerkezetének amúgy „trükkök százaitól” hemzsegő arányait. Míg a januári 10 százalékos lakossági rezsicsökkentés főként náluk csapódott le, addig a novemberi 11,1 százalék terhei elsősorban az MVM-nél. Utóbbit tehát, ha tetszik, a magyar adófizetők vállalták. A nagy kérdés, hogy a harmadikat ki fogja valójában fizetni?

Ma úgy tűnik, a rezsicsökkentés európai divat lett. Ám nem a Fideszt utánozzák Nyugaton. (Csehországban például a verseny csökkenti az árat.) Az áram a válság nyomán egyre olcsóbb Európában, és a Magyarországra gázt szállító Gazprom is megy lejjebb, ahogy közelíti a tőzsdei árakat. Kétségtelen, eddig egy energiacég sem ment tönkre a rezsicsökkentés miatt. Ám azt már nem tudjuk, a rendszer valóban kibír-e egy újabb lépést. A nemzetközi áresés begyűrűzését ugyanis a folyamatos forintgyengülés akadályozza. A benzin csak 15 százalékkal lett olcsóbb az elmúlt egy évben. Ötszázalékos puffer biztos lehetett a kusza magyar energiaárrendszerben. A kérdés az, volt-e több?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.