Tamás Ervin: Gyurcsány, a kemény dió

A demokratikus ellenzék szervezetei sorra jelentkeznek be képviselői helyekért a szocialista pártnál. Mivel az MSZP külön boltolta le együttműködését az Együtt–PM-mel, Bajnaiék akkor is ki akarnak maradni a további üzletkötésekből, ha Fodor Gábor szépen kéri őket az ellenkezőjére.

A szerk: Külön

Eleve nem hozhattak minden szempontból jó döntést a szocialisták, amikor választ adtak Gyurcsány Ferencnek és Fodor Gábornak arra a kérdésére, hogy felveszik-e őket a listájukra.

Bajnai számít Gyurcsányékra is

Bajnai Gordon szerint kívánatos lenne, hogy a Demokratikus Koalíció is az ellenzéki összefogás része legyen.

Ellenzéki gyűlés: Feri élre tör

Bajnai adta meg az alaphangot az ellenzék közös demonstrációján a Műegyetem előtt, a hangulat mégis akkor izzott fel, amikor Bokros Lajos, Kuncze Gábor után és Fodor Gábor előtt Gyurcsány Ferenc lépett a mikrofonokhoz.

Öngyilkos alakulat - Magyar Kornélia a baloldali tüntetésről

Gyurcsány október 23-án taktikai győzelmet aratott, de ezzel stratégiai vereséget mért saját magára is.

 

Ötödik Hasáb: Ultimátum

„Viselkedjünk férfiasan”, mondta Gyurcsány Ferenc, majd iziben férfias ultimátumot intézett Bajnai Gordonhoz és Mesterházy Attilához: december tizedikéig a három nagy párt kezdjen tárgyalást a közös fellépésről, az MSZP és az Együtt–PM a belső fórumokon kérjen engedélyt arra, hogy a DK is része legyen a szövetségnek.

S míg a volt miniszterelnök „fiatal kollégái” azzal hárítják el a felvetéseket, hogy mindez csak a meglévő torta újraszeletelése, addig Gyurcsányék szerint lassan már csak „aprósütemény marad”. Gyurcsány Ferenc, úgy látszik, tényleg nem érti. Pedig az MSZP volt elnökeként és kormányfőjeként tudnia kellene, hogy a szocialistákat nem lehet külső kényszerrel döntésre szorítani.

Az MSZP minden vezető fóruma világossá tette: az Együtt–PM-mel megkötött szövetséget most nincs miért újranyitni. Más kérdés, hogy ezt helyesen gondolják-e. Talán nem. De Gyurcsány Ferenc e „férfias viselkedéssel” és a nyilvános ultimátumokkal nem kitárja, inkább bezárja a kapukat. A szükséges változások – ha voltak – az MSZP-ben mindig belülről indultak el.

Épp Gyurcsány ne emlékezne erre? Hiszen az MSZP akkor sem engedett a külső kényszerítésnek, amikor Orbán Viktor azt követelte, hogy 72 órán belül távolítsák el a miniszterelnöki posztról. Az MSZP–Együtt szövetség azt mondja: helyre kell állítani a bizalmat és félretenni a személyi, szervezeti ambíciókat. Gyurcsány Ferenc pedig azt, hogy méltányos és nagyvonalú ajánlatot fog tenni, ha itt az ideje. Itt lenne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.