A Varga-csomagot a választási kampányra írták

A kormányzati „Brüsszel-fóbia” vezetett a megszorításokhoz a 2014-es választások előtt.

N. Kósa Judit: Áder kampánya

Nem kandikamerások vették rá a legendás humorú Áder Jánost, hogy segítsen nekik megviccelni a magyar közvéleményt, ergo kénytelenek vagyunk elkönyvelni, hogy ez most komoly.

Szobor helyett rezsimet döntene a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fogadja el legitimnek az alaptörvényt - mondta hétfőn Budapesten Vadai Ágnes.

Hargitai Miklós: Ó, szegény gazdagok!

Ősszel lehullanak a levelek, februárban visszajön az első gólya Tüskevárra, és minden negyedik évben átmenetileg megnyílnak a pénzcsapok: errefelé így működik a természet.

Egykulcsos adó: 16 – 10 – 0

Középtávon ez mindenképpen egy reális cél – magyarázta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a főnöke szavait Japánban.

 

A szerk: Kód

A politikusz hungarikusznak genetikailag van az agyába kódolva a választások előtti szja-csökkentés – ha nem sikerül ebben egy kisebbet lépni, biztos ígérnek egy óriásit.

Holott megtanulhatták volna már, hogy a személyi jövedelemadó mérséklésével két dolgot biztosan nem lehet elérni. Egyrészt gazdasági növekedést (önmagában) nem generál. A többletjövedelmet ugyanis akkor fordítják fogyasztásra az emberek, amikor bízhatnak abban, hogy a keresetük emelkedése tartós, a növekedés kiszámítható lesz. Recessziós környezetben a meg takarítások növekednek Magyarországon.

Az adómérséklés fogyasztásösztönző hatása ráadásul akkor még kisebb, ha azzal a gazdagok járnak jobban: a vagyonosabb rétegeknél ugyanis eleve a megtakarítható összeget emeli a többlet. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az szja-mérsékléssel nem csökken a munkaerőköltség, vagyis a vállalatok nem járnak jobban, így nem nő a versenyképességük. Ennél is fontosabb lehetne a politikusok számára, hogy az szja-csökkentéssel nem lehet választást nyerni.

Miután a bért a vállalatok fizetik ki, a dolgozó rövid idő után elfelejti, hogy a nagyobb nettó most a kormány jótéteménye, és nem a főnök emelt. A szavazófülkében így ezért nem rója le a háláját. Legalábbis eddig nem tette. Szja-csökkentésből bőven van tapasztalat. Az a kormány, amely választás előtt jövedelemadót mérsékelt, eddig mindig vesztett. A Fidesz – ha jól értjük a Japánból küldött üzenetet – három-négy év múlva szeretne csökkenteni. Ez alapján azt feltételezik, hogy akkor ők lesznek kormányon. Következésképp 2018-ban biztos kormányváltás lesz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.