Az öreg bíró mégis lehet jó bíró

Az érintett bírák már csak nevetni tudnak azon, hogy miközben őket 62.

Kolláth: Az alkotmánybírák jól döntöttek, prémiumévekkel jutalmazzák őket

A Fidesz által kiszemelt alkotmánybírákat most „prémiumévekkel” jutalmazzák – vagyis nem kell majd hetvenéves korukban nyugdíjba menniük –, és ezért még inkább kétségessé válik, hogy képesek-e a kormány számára fontos ügyekben pártatlanul dönteni – állítja Kolláth György alkotmányjogász.

Jobbik: diszkriminálják az országgyűlési képviselőket

A Jobbik szerint elfogadhatatlan az országgyűlési képviselők akár pozitív, akár negatív megkülönböztetése az állampolgárokhoz képest, és ennek alapján az ellenzéki párt elfogadhatatlannak tartja az Alkotmánybíróság (AB) két e heti határozatát is.

Megszállta a kormány az Alkotmánybíróságot?

Az alkotmánybírák nyugdíjkorhatárának felemelése egyértelmű folytatása a testület politikai megszállásának – állítják civil jogvédő szervezetek.

Alkotmányos költés - Titkos közbeszerzés

Százhúszmillió forintjába került az adófizetőknek, hogy 2011-ben helyet csináltak a testület parlament által megválasztott öt új tagjának az Alkotmánybíróságon.

 

Ötödik Hasáb: Fabetét

Sokat spórolhatnánk, ha Ferenc pápa iránymutatást adna alkotmánybíráink autóbeszerzéséhez.

Ha csak az áldásával kaphatnának kocsit alaptörvényünk őrei, akkor alighanem olcsóbb flottával kellene beérniük. Pechünkre mire megválasztották, már megvették az új bírók új kocsijait. Így a kereszténydemokraták parlamenti padsoraiból érkező Salamon László sem mondhatta még azt a hivatalba lépésekor, hogy ha a pápának elég egy Ford Focus, akkor neki sem kell ennél több. A magas állami beosztásokhoz „járó” státuszszimbólumokkal sohasem az áruk miatt van baj.

Ahogyan a katolikus egyháznak, úgy a magyar államnak is szinte mindegy pénzügyileg, hogy a vezetői mivel járnak, hiszen költségvetési szinten ezek az összegek mikroszkopikusan sem látszanak. A baj és egyben a lehetőség az, hogy az autó nemcsak a státusznak a szimbóluma, hanem annak is, mennyire tekinti valaki szolgálatnak az államtól kapott rangot és posztot. Ezt nem csupán a munkájával mutatja meg. A köz számára a lehető legegyszerűbb visszajelzés, hogy milyen autóval jár. Azt egy szegény országban sem várják az emberek, hogy az alkotmánybírók rozsdás tragacsokat használjanak, de a mértéktartásban éppen ők mutathatnának példát.

Nagy a csábítás, hogy a ranghoz kérje vagy akár csak elfogadja a „szokásost” a frissiben kinevezett. És nincs, aki ahelyett, hogy a közbeszerzési szabályok alóli felmentéssel lóhalálában annyi pénzt költsön rájuk, amennyit csak tud, inkább azt mondja nekik: érjék be a posztjukat tükröző, de olcsóbb autóval, szerényebb irodával. A rangot nem az autó adja, hanem az, ki ül benne. Van, aki Focusból kiszállva is pápa, és van, aki fabetétes Volvóból kilépve sem az alapértékek őre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.