Atomcsapás a rezsicsökkentésre

Akár heteken belül kiírhatja a magyar kormány a tendert két új paksi reaktorblokk felépítésére.

Dél-Korea szívesen bővítené a paksi atomerőművet

Dél-Korea szívesen építene új atomblokkokat Pakson: Egyesült Arab Emírségekbeli fejlesztésük árából kiindulva 2800 megawattot 2,1 ezer milliárd forintért.

Olcsó áram a legdrágább forrásból?

A magyar lakosság nem örülne Paks bővítésének, annak meg főleg, ha az oroszokat bízná meg vele a kormány.

Hargitai Miklós: Olcsó hazugság

Jó jönne már ennek az országnak egy szavahihető miniszterelnök. Olyan, akinél, ha mond valamit, nem azt kell figyelni, hogy közben keresztbe teszi-e az ujjait a háta mögött, és nem azon kell töprengeni, hogy most éppen hányszor és mivel ver át.

Drága lesz a paksi áram

Titkolóznak az illetékesek a paksi bővítéssel kapcsolatban, de ami eddig kiderült, az mind ellentmond a kormány állításainak.

 

Ötödik Hasáb: Rezsiplusz

Amikor a Fidesz ellenzékben volt, rendkívüli módon zavarta, hogy sem őket, sem a közvéleményt nem tájékoztatták megfelelően a 2003-as paksi üzemzavarról.

A korabeli parlamenti vizsgálóbizottság jegyzőkönyvében törvénysértésekről, az adófizetőkre terhelt több tízmilliárdos kárról esik szó, meg arról, hogy „a szocialisták” áramáremeléseiben az atomerőművi incidens kifizetetlen számlái is benne vannak. Bár a kárelhárítás jelenleg is tart, a dilemma az időközben kormányra került pártot már egyáltalán nem izgatja, pedig a baleset pénzügyeiről azóta sem tudunk többet.

A héten Pakson jártak az európai és a budapesti parlament zöldpárti képviselői, de az illetékesek nekik sem mondtak konkrétumot – nemcsak a balesetről, hanem a tervezett paksi bővítésről sem. Amit viszont az egyik vigyázatlan erőművi vezető mégis kikotyogott, attól a szakpolitikusok haja égnek állt. Ebből ugyanis az következik, hogy az új reaktorok építését úgy kívánja finanszírozni az állam, hogy a piacinál sokkal drágábban veszi át az áramot az új paksi blokkoktól.

Orbán Viktor azt állította, hogy azért kell új atomerőmű, mert a kormány azzal biztosítaná a térség legolcsóbb áramát a magyaroknak. A helyzet az, hogy épp ellenkezőleg: a bővítés a rendszerváltás utáni korszak talán legdrágább áramát hozhatja, hiszen a garantált(an magas) árat mindaddig tartani kell, amíg a – jó eséllyel orosz – beruházónak az összes hitelt vissza nem fizetjük. Persze megszokhattuk, hogy ez egy unortodox kormány: ezek szerint így harcol az elkövetkező évtizedek tartósan alacsony rezsijéért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.