Már nem a gyerek az első

A kormányhoz kötődő miniszterek kihátráltak a PDSZ által szervezett konferencia mögül.

 

Nem voltak százezren

Őskáosz, őskövület, dilettáns – így jellemezte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) működését Csabalik Zsuzsanna, a PSZ miskolci középiskolai szervezetének egyik megbízott titkára, aki több, meg nem nevezett társa nevében nyílt levélben követelte Galló Istvánné, a szakszervezet elnökének lemondását.

E levélben lényegében a kormánnyal való megállapodás hiábavalóságát veti Galló Istvánné szemére. (A levelet lapunk 12., Fórum oldalán teljes egészében közöljük.) Galló Istvánné felvette a kesztyűt – tegnap Miskolcra utazott, hogy szemtől szembe hallgassa meg a munkájával elégedetlen szakszervezeti tagokat. Csabalik Zsuzsa – az Avasi Gimnázium biológia–kémia szakos tanára – a fórumon lényegében megismételte a nyílt levélben foglaltakat.

– Utálnak minket az emberek,mert miközben a béreket befagyasztják és sokan munkanélküliek, a tanárok a sikerpropaganda szerint hatvanszázalékos béremelést kaptak. A kollégák keresték ezt a hatvan százalékot fizetéskor a számlájukon, de nem találták. Kevesen kaptak sokat, és sokan kaptak keveset, vagy semmit. Éket vertek az iskolák közé, mert van, ahol harminckét órát kötelező bent lenni, máshol meg kevesebbet. És összeugrasztották a takarítónőket a tanárokkal, mert előbbiek azt hiszik, hogy az utóbbiak vették el tőlük a béremelés lehetőségét – fogalmazott. Gallóné erre úgy reagált: különös, hogy a nyílt levélből nem derült ki, kik kezdeményeznék az ő lemondását.

– Ha az én eltávolításom ma egycsapásra megjavulna a közoktatás helyzete, állok elébe: a novemberi PSZ-kongresszuson az elnök visszahívható. De azt nagyon sajnálom, hogy a sajtóban a szakszervezetnek ártó módon végigszaladt egy nyílt levél, amelyről nem tudjuk, kik és hányan írták alá, s azok egyáltalán szakszervezeti tagok, vagy sem. Mindenért az elnököt, egyetlen embert hibáztatni, nem tisztességes – mondta. Hozzátette, tudják, hogy a keresetek ügye valóban kényes kérdés.

– Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Az óvodapedagógusok például valóban érezhető fizetésemelést kaptak, de a bérrendszer igazságtalan. Ám ezt a bérrendszert a PSZ az első pillanattól kezdve szigorúan kritizálta. Itt vannak nagyon-nagyon nehéz, megoldatlan szakmai kérdések: ennek megoldatlanságát nem a szakszervezet elnökén kell számon kérni. Lett volna néhány pillanat, amikor meg lehetett volna akadályozni, hogy ez a gyalázatos köznevelési törvény életbe lépjen: ha például 2012 júliusában a pedagógusok méltóságteljes tüntetésén nem tízezren, hanem százezren vagyunk.

Nem voltunk annyian – mondta Galló Istvánné, majd így folytatta: – Azt vállalom, hogy elhamarkodottan semmilyen olyan akcióra nem buzdítottam a kollégákat, ami nekik hátrányt okozott volna. A kormánnyal kötött megállapodás úgy jött létre, hogy ezért nem kellett sztrájkolni, neveket aláírni – jól tudjuk, mennyire félnek most mindenütt a pedagógusok.

Hogy a megállapodás nem tökéletes? Lehet. De ne felejtsük el, honnan indultunk. Emlékezzünk tavaly október 5-re, amikor Matolcsy György az Európai Bizottságnak írt levelében még 22 ezer közalkalmazott elbocsátását tervezte, amely zömmel pedagógusokat érintett volna. Ezt sikerült megakadályoznunk, kínkeservesen. Igen, ennek az volt az ára, hogy nem kapta meg mindenki a beígért béremelést.

Kevesebbet kaptak, viszont nem kellett embereket kirúgni. Úgy indultunk neki, hogy 2013-tól egy tollvonással bezárhatnak iskolákat – ezt is kivédtük, ezt sem lehet olyan könnyedén megtenni – szögezte le. A fórumon több középiskolai szakszervezeti titkár jelezte: nem ért egyet a nyílt levéllel, ami néhányak magánakciója lehet, a megyei szakszervezeti titkári tanács pedig kategorikusan elutasította azt, miként a PSZ országos vezetése is. Mások azt jelezték: vannak kritikai észrevételeik, de azt nem ilyen formában kell megoldani. Sokan arra figyelmeztettek: a nyílt levél épp akkor gyengíti a tárgyalási pozícióikat, amikor a kollektív szerződés megkötéséért kell küzdeniük.

Galló Istvánné
Galló Istvánné
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.