Megszüntette a GVH a dinnyekartell-eljárást

A Fidesz, hogy mentse a dinnyekartellben részt vevőket, inkább módosította a Versenytörvényt, így a GVH-nak már nincs lehetősége érdemben eljárni más mezőgazdasági kartellezővel szemben sem.

Gyógyszerkartellt szimatol a GVH

Gyógyszeripari cégeknél "razziázott" a GVH.

A versenyhivatallal egyeztetett a közműhivatal

Tegnap a fogyaszóvédelmi hatósággal, ma pedig a versenyhivatallal egyeztetett Dorkota Lajos, a közműhivatal új, eddig a Fideszben politizáló elnöke az együttműködések hatékonyságnövelési lehetőségeiről.

Bíróságon vehetünk elégtételt a kartellekért

Amennyiben szabad utat kap az Európai Bizottság javaslata, a jövőben könnyebben, nagyobb hatékonysággal perelhetnek kártérítésért az összebeszélő, kartellező vállalkozások károsultjai.

Teljesen átírják a versenytörvényt

A Navracsics-féle tárca mégsem nyirbálná meg a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét.

 

A Szerk.: Féktelenül

Régóta nem szorul már bizonyításra, hogy a Fidesz mennyire utál mindent, ami a hatalmát bármilyen módon képes ellensúlyozni.

De most már azoknak az intézményeknek a jogait is megnyirbálja, amelyek eddig igazán megpróbáltak fű alatt közlekedni és csak a kormánynak tetsző dolgokat művelni. Az igyekvés azonban kevés, hiába ül egy ilyen hivatal élén már a Fidesz által kinevezett ember, az önállóskodás veszélye is elég ahhoz, hogy teljesen lefegyverezzék az intézményt olyan ügyekben, amelyekben a kormány akar dönteni.

Láthattuk ezt eddigi működésében, ahogy korlátozta, büntette vagy szántotta be mindazokat az intézményeket, törvényi, alkotmányos garanciákat, amelyek elvileg éppen a hatalom ellensúlyozására, ellenőrzésére voltak hivatottak, netán tőle függetlenül hozhatták meg döntéseiket. Az Alkotmánybíróság, az ombudsmani hivatal, a számvevőszék megkapta a beosztását” vagy a megfelelő vezetőjét. Így volt ez a Gazdasági Versenyhivatalnál is. A GVH a Fidesz által az élére ültetett új vezető regnálása óta igazán nem zavart sok vizet, de még azok a pici hullámocskák is túl nagynak bizonyultak.

Szegény hivatalnak már a neve is rosszul hangzik. Kevés dolgot utál ugyanis annyira a kormányerő, mint a versenyt. A rendszerváltás után tulajdonképpen a szocializmus árhivatalának helyébe lépett a kapitalizmus versenyhivatala. Most nyugodtan visszakeresztelhetnék, ez sokkal jobban mutatná, milyen versenygazdaságot tart üdvösnek a kormány és pártja. Brüsszel még az előző hatáskör elvonás miatt indított most eljárást, de az éppen tervezett is uniós jogba ütközhet. Egyszerűbb és őszintébb lenne, ha a kormány kijelentené: semmi szüksége versenyhivatalra. Motor kell neki, nem fék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.