Gyomorsav

Kellemetlen, égő érzés a gyomorszáj tájékán és a nyelőcsőben, rossz szájíz: a savtúltengést a közhiedelemmel ellentétben nem a fűszeres és savanyú ételek okozzák, hanem a rendszertelen és helytelen étkezés: a zsírokban és fehérjékben gazdag, nehezen emészthető ételek, az alkohol és a dohányzás.

Kábító tendenciák

Minden ötödik középiskolás próbált már ki valamilyen illegális tudatmódosító szert – a legális, ám legalább annyira káros alkoholról nem is beszélve –, miközben csak kevés szülő van tisztában a kábítószer-fogyasztás észlelhető tüneteivel és az egyes drogok hatásaival.

Művészi elmezavar

Az alkotás nem egészen normális elmeállapot.

Tudós nők

Magyarországon tizenegyedik éve pályázhatnak a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért program ösztöndíjaira az élet- és az anyagtudományok területén kutatást végző tudós nők.

Világra jövetel

Milyen eséllyel indul az életben egy Magyarországon születendő csecsemő? Miről dönthet és milyen ellátást kap egy kórházban szülő anya? Milyen a hazai ellátás színvonala nemzetközi viszonylatban? Az idén augusztus közepéig tartó az Év Szülészete-szavazás kapcsán a szervező gyermek-egészségügyi portál szakértői öszszevetették a WHO nemzetközileg mérvadó ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

 

Optimális plasztika

A plasztikai sebészet és az invazív szépségkezelés (beauty treatment) megítélése Magyarországon még nem osztatlan. Azt elfogadjuk, hogy a negyvenes sztárok ráncai időnként kisimulnak, elégedetten nyugtázunk néhány jól sikerült, természetesnek ható playboy cicit, többnyire viszolygunk ellenben a kacsaszájtól – de hogy igazán hol a határ, mikor érdemes és milyen mértékben korrigálni a test vonalain ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, arra nehezebb a válasz.

A plasztikai sebészet és az invazív szépségkezelés (beauty treatment) megítélése  Magyarországon még nem osztatlan. Azt elfogadjuk, hogy a negyvenes sztárok ráncai időnként kisimulnak, elégedetten nyugtázunk néhány jól sikerült, természetesnek ható playboy cicit, többnyire viszolygunk ellenben a kacsaszájtól – de hogy igazán hol a határ, mikor érdemes és milyen mértékben korrigálni a test vonalain ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, arra nehezebb a válasz.

A gyakorló plasztikai sebész szerint az időzítés a legfontosabb szempont, amit sokan nem vesznek figyelembe. Egyénenként változik az igény és a fizikai adottság a plasztikai korrekciókra, mégis nagy általánosságban meghúzhatok az irányadó életkori határok: mikor milyen beavatkozás az optimális. „Találkoztam már huszonéves pácienssel, aki zsírleszívásra jelentkezett, nézetem szerint teljesen feleslegesen és idejekorán. Máskor pedig egy idős hölgy keresett fel, azon tamáskodva, hogy vajon alávesse-e magát egy plasztikai műtétnek, miközben olyan erősen ráncos volt az arca, hogy kénytelen voltam lebeszélni a beavatkozásról,” – összegzi évtizedes tanulságait közel félezer műtéttel a háta mögött dr. Gacs János plasztikai sebész. A pszichikai tényező legalább annyira fontos, mint a sebész szakmai felkészültsége, hiszen a meggyőző eredmény sokszor azon múlik, hogy az orvos képes-e nemet mondani a páciens irreális kéréseire és elvárásaira. Nincs tehát mindenkire alkalmazható recept, de az alábbi, korosztályokra bontott korrekciós módszerek általában mérvadóak.

Orr

MÓDSZER: plasztikai műtét

OPTIMÁLIS KOR: 20+

Az arccsontok növekedése nőknél 18, férfiaknál 19 éves korban áll meg, ezután érdemes csak elgondolkodni azon, hogy az arc jellegzetességét erősen befolyásoló orr formáját és méretét esetleg megváltoztassuk.

Minél korábban, annál jobb, mert a csont fiatalon gyorsabban gyógyul, az orr bőre pedig a korral veszít rugalmasságából. Ezért 50 felett nem is javasolt ilyen műtét.

Ajkak

MÓDSZER: ajakfeltöltés

OPTIMÁLIS KOR: 37+

Két okból kérik a nők ezt a beavatkozást: vagy szeretnének a sajátjukénál teltebb, érzékibb ajkakat (Angelina Jolie, Scarlett Johansson és Julie Delpy mintájára), vagy egyszerűen korrigálni szeretnék a korral természetesen vékonyodó ajkakat. Akármelyik okból végzi a beavatkozást, a lelkiismeretes orvosnak természetesen ható, a páciens arcához illő ajkakat kell kialakítani.

Homlokráncok

MÓDSZER: Botox

OPTIMÁLIS KOR: 35+

Állandó ráncok ritkán vésődnek be negyven alatt, de a sajátos, egyéni gesztikuláció idővel megteszi a hatását. Az arc teljes kisimítása soha nem cél – csak azokat a mélyebb ráncokat érdemes feltölteni, amelyek ellazult, nyugodt állapotban is markánsan láthatók.

Szemek

MÓDSZER: szemhéjplasztika

OPTIMÁLIS KOR: 40

A lógó szemhéj és a szem alatti táskák a negyveneseket zavarják leginkább. Az erre való hajlam öröklődik, de aggodalomra nincs ok, mert ez már kora felnőttkortól korrigálható, ha túl zavaró lenne. A táskákat a szem alatti fölös zsírszövetek okozzák, ez is megoldható.

Arc

MÓDSZER: plasztikai műtét

OPTIMÁLIS KOR: 45

Ez az a bizonyos „facelift”. A negyvenes évek közepén ideális elvégezni, mert a bőr még elég rugalmas, és apró korrekciók elegendők a természetes, szinte láthatatlan eredményhez. Ideális esetben úgy tűnik csupán, mintha a páciens egy hosszú nyaraláson rendesen kipihente volna magát. Korábban alkalmazva nem hoz ilyen eredményt, később pedig nehezebb elérni a természetes hatást.

Csípő és comb

MÓDSZER: zsírleszívás

OPTIMÁLIS KOR:30-35

Harminc alatt egyszerű a tanács: diéta és mozgás. Az egyetlen kivétel, ha egy nő genetikailag erősen hajlamos a „lovaglócsizma” alkatra, amikor a comb külső oldalán rengeteg zsírszövet halmozódik fel. A liposzukció alapelve sem bonyolult: a mennyiségnél fontosabb a minőség, és minél fiatalabb a páciens, a bőre annál rugalmasabbal alakul az új testkontúrhoz.

Pocak

MÓDSZER: hasi plasztikai műtét

OPTIMÁLIS KOR: 35+

A gyermekvállalás itt is mérföldkő, ezért csak annak érdemes belevágni, aki nem tervez teherbe esni. Ez az egyik legkomolyabb beavatkozás, amihez jó fizikai állapotban kell lenni. A jellemző páciens 35–60 év között van, és jó kondiban.

Mellek

MÓDSZER: implantátum

OPTIMÁLIS KOR: 25+

MÓDSZER: mellplasztika

OPTIMÁLIS KOR: 40+

Sok valós és rémhír keringett az elmúlt évben az implantátumokról, de megnyugtathatunk mindenkit: a modern implantátumok 25-30 évig is gond nélkül a helyükön maradhatnak, és nem robbannak fel a repülőgépen. Negyven fölött érdemes valamennyi plasztikai korrekcióval kombinálni a beültetést, de mindkét beavatkozást csak azoknak a nőknek javasoljuk, akik már nem akarnak gyermeket vállalni és szoptatni.

Korengedmény

A mérvadó AC Nielsen több mint negyven országban végzett tanulmánya szerint a nem invazív szépségterápiák és a plasztikai sebészeti beavatkozások együttesen 10-15 évvel kitolták a perceptív korhatárokat egyetlen generáció alatt. Fél évszázada még az ötvenéveseket tekintették középkorúnak, ma inkább a hatvan fölöttiekre mondják ugyanezt. A jelenség erőteljesen összefügg a korrekciós technikák fejlődésével és társadalmi elogadottságával.

fehérnemű
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.