Kábító tendenciák

Minden ötödik középiskolás próbált már ki valamilyen illegális tudatmódosító szert – a legális, ám legalább annyira káros alkoholról nem is beszélve –, miközben csak kevés szülő van tisztában a kábítószer-fogyasztás észlelhető tüneteivel és az egyes drogok hatásaival.

Művészi elmezavar

Az alkotás nem egészen normális elmeállapot.

Optimális plasztika

A plasztikai sebészet és az invazív szépségkezelés (beauty treatment) megítélése Magyarországon még nem osztatlan.

Tudós nők

Magyarországon tizenegyedik éve pályázhatnak a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért program ösztöndíjaira az élet- és az anyagtudományok területén kutatást végző tudós nők.

Világra jövetel

Milyen eséllyel indul az életben egy Magyarországon születendő csecsemő? Miről dönthet és milyen ellátást kap egy kórházban szülő anya? Milyen a hazai ellátás színvonala nemzetközi viszonylatban? Az idén augusztus közepéig tartó az Év Szülészete-szavazás kapcsán a szervező gyermek-egészségügyi portál szakértői öszszevetették a WHO nemzetközileg mérvadó ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

 

Gyomorsav

Kellemetlen, égő érzés a gyomorszáj tájékán és a nyelőcsőben, rossz szájíz: a savtúltengést a közhiedelemmel ellentétben nem a fűszeres és savanyú ételek okozzák, hanem a rendszertelen és helytelen étkezés: a zsírokban és fehérjékben gazdag, nehezen emészthető ételek, az alkohol és a dohányzás.

Amikor az emésztőrendszer már nem képes a saját maga által termelt, az étel lebontására szolgáló gyomornedvet egyensúlyban tartani, a szükségesnél több gyomorsav és emésztőnedv termelődik. Ez az agresszív bontó vegyület a tápcsatornában a darabos, heterogén táplálékot teszi emésztésre alkalmassá. Az egészséges gyomor nyálkahártyája számára ez a természetes közeg. Fájdalom akkor keletkezik, ha a gyomorszáj nem zár tökéletesen, így a savas gyomortartalom vissza tud áramlani a nyelőcsőbe, amelynek a savra érzékeny nyálkahártyáját irritálja, gyulladást okoz. A túlevés is fokozza a bajt, mivel a gyomorfal feszülése növeli a nyomást, aminek hatására megnyílik a gyomorszáj, a gyomortartalom pedig a nyelőcsőbe áramlik. Ennek kísérő tünetei a gyomorégés, feszülő gyomorfájás, hányinger.

A megelőzés elsőrendű eszköze a tudatos táplálkozás: együnk kevesebbet, de többször, lefekvés előtt három órával már semmit, igyunk kevesebb kávét és alkoholt. Az életünket megkeserítő reflux és gyomorégés gyógyszeresen csillapítható úgynevezett H-2 receptor antagonista hatóanyagokkal, amelyek csökkentik a gyomorsav termelődését. A problémát egyáltalán nem érdemes elhanyagolni, mert –amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen – a reflux és gyomorégés hosszú távon akár a nyelőcső rákos elváltozásához is vezethet.

A nyelőcső és a gyomor közötti záróbillentyú re nyhesége okozza
A nyelőcső és a gyomor közötti záróbillentyú re nyhesége okozza
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.