Gyomorsav
Amikor az emésztőrendszer már nem képes a saját maga által termelt, az étel lebontására szolgáló gyomornedvet egyensúlyban tartani, a szükségesnél több gyomorsav és emésztőnedv termelődik. Ez az agresszív bontó vegyület a tápcsatornában a darabos, heterogén táplálékot teszi emésztésre alkalmassá. Az egészséges gyomor nyálkahártyája számára ez a természetes közeg. Fájdalom akkor keletkezik, ha a gyomorszáj nem zár tökéletesen, így a savas gyomortartalom vissza tud áramlani a nyelőcsőbe, amelynek a savra érzékeny nyálkahártyáját irritálja, gyulladást okoz. A túlevés is fokozza a bajt, mivel a gyomorfal feszülése növeli a nyomást, aminek hatására megnyílik a gyomorszáj, a gyomortartalom pedig a nyelőcsőbe áramlik. Ennek kísérő tünetei a gyomorégés, feszülő gyomorfájás, hányinger.
A megelőzés elsőrendű eszköze a tudatos táplálkozás: együnk kevesebbet, de többször, lefekvés előtt három órával már semmit, igyunk kevesebb kávét és alkoholt. Az életünket megkeserítő reflux és gyomorégés gyógyszeresen csillapítható úgynevezett H-2 receptor antagonista hatóanyagokkal, amelyek csökkentik a gyomorsav termelődését. A problémát egyáltalán nem érdemes elhanyagolni, mert –amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen – a reflux és gyomorégés hosszú távon akár a nyelőcső rákos elváltozásához is vezethet.