Kábító tendenciák

Minden ötödik középiskolás próbált már ki valamilyen illegális tudatmódosító szert – a legális, ám legalább annyira káros alkoholról nem is beszélve –, miközben csak kevés szülő van tisztában a kábítószer-fogyasztás észlelhető tüneteivel és az egyes drogok hatásaival.

Művészi elmezavar

Az alkotás nem egészen normális elmeállapot.

Optimális plasztika

A plasztikai sebészet és az invazív szépségkezelés (beauty treatment) megítélése Magyarországon még nem osztatlan.

Tudós nők

Magyarországon tizenegyedik éve pályázhatnak a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért program ösztöndíjaira az élet- és az anyagtudományok területén kutatást végző tudós nők.

Világra jövetel

Milyen eséllyel indul az életben egy Magyarországon születendő csecsemő? Miről dönthet és milyen ellátást kap egy kórházban szülő anya? Milyen a hazai ellátás színvonala nemzetközi viszonylatban? Az idén augusztus közepéig tartó az Év Szülészete-szavazás kapcsán a szervező gyermek-egészségügyi portál szakértői öszszevetették a WHO nemzetközileg mérvadó ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

 

Bűvös moszat

Őseinkhez képest szerencsések vagyunk, és jó esélyünk van a hosszú életre. Pestis, tífusz, kolera, himlő, unszanitális fertőzések és banális vérmérgezés híján inkább az életmódunkkal gyilkoljuk magunkat – átlag 10-15 évvel rövidítve a földi létet azzal, hogy keringési betegségeket és rákot szorgalmazunk túlevéssel, mozgáshiánnyal. De még erre is lehet gyógyír a víz alatt.

A balneoterápia is javít a közérzetünkön, de ennél komolyabb gyógyértékű felfedezésről van szó. Korea partjainál olyan algákra bukkantak, amelyek az emberi szervezetben felszívódva minden eddiginél hatékonyabban csökkentik a kóros magas vérnyomást a normális szintre. Ecklonia Cava – ezt a latin nevet érdemes megjegyezni. A ritka tengeri moszat ugyanis százszor potensebb sejtvédő, mint bármelyik, szárazföldön fellelhető antioxidáns növény. A titok a szerves anyag hatásmechanizmusában rejlik: míg a legtöbb antioxidáns csupán fél óráig őrzi meg jótékony hatását a szervezetben, a moszat hatóanyaga fél napon keresztül végzi munkáját a szövetekben.

Százszámra

Igen, a fejszámolás stimmel: ez eddig meghuszonnégyszerezi a bűvös moszat erejét. De hogy lesz ebből százszoros hatékonyság? Dr. Haengwoo Lee amerikai biokémikus tizenöt éve kutatja az Ecklonia Cava, köznapi nevén Seanol hatását az emberi szervezetre, a moszat páratlan felszívódási képességében látja a legfőbb okot. Míg az antioxidánsok jellemzően vízoldékony anyagok, a Seanol a zsírszövetekben, így az agy szöveteiben is képes kifejteni a hatását. Sejtszinten az elemi szerves egységek mindhárom rétegbe – a külső sejtfalba, a lipides sejtmembránba és magába a DNS-be – is képesek behatolni.

Mintahal

A koreai moszat önmagában is életmentő felfedezés – bár a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy az egészséges életmódot semmi nem pótolja. A hosszabb és egészségesebb életre ad további esélyt egy másik mélytengeri táplálékkiegészítő: a tintahalból nyert Calamarine. Azt már tudjuk egy jó ideje, hogy az Omega-3 zsírsavak közül a DHA a leghasznosabb a szívműködés, a látás és az ízületek egészségének megőrzéséhez, és a halolajban található egyéb zsírsavaknak csak egy kis részét képes a szervezet erre átalakítani. A rövid életű és gyorsan szaporodó tintahalban nagy mennyiségben fordul elő a DHA, ráadásul ennek halászata hosszú távon gazdaságosabb és fenntarthatóbb. Dr. Lee hosszú életre kondicionáló táplálékkiegészítő receptjében a moszatból nyert antioxidánst tintahalolajjal és nagy adag D-vitaminnal kombinálja. A kutatás jelentőségét annak fényében lehet leginkább értékelni, hogy a fejlett világban minden harmadik felnőtt szenved magas vérnyomásban, ami előrevetíti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Ecklonia cava
Ecklonia cava
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.