Kábító tendenciák

Minden ötödik középiskolás próbált már ki valamilyen illegális tudatmódosító szert – a legális, ám legalább annyira káros alkoholról nem is beszélve –, miközben csak kevés szülő van tisztában a kábítószer-fogyasztás észlelhető tüneteivel és az egyes drogok hatásaival.

Művészi elmezavar

Az alkotás nem egészen normális elmeállapot.

Optimális plasztika

A plasztikai sebészet és az invazív szépségkezelés (beauty treatment) megítélése Magyarországon még nem osztatlan.

Tudós nők

Magyarországon tizenegyedik éve pályázhatnak a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért program ösztöndíjaira az élet- és az anyagtudományok területén kutatást végző tudós nők.

Világra jövetel

Milyen eséllyel indul az életben egy Magyarországon születendő csecsemő? Miről dönthet és milyen ellátást kap egy kórházban szülő anya? Milyen a hazai ellátás színvonala nemzetközi viszonylatban? Az idén augusztus közepéig tartó az Év Szülészete-szavazás kapcsán a szervező gyermek-egészségügyi portál szakértői öszszevetették a WHO nemzetközileg mérvadó ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

 

Befagyott életek

A párkapcsolat kiútjai kifürkészhetetlenek. A gyermekvállalással kombinálva pedig kiszámíthatatlanok. Sokan évekig küzdenek azért, hogy gyerekük legyen, és ha nem jön össze, tönkremegy a kapcsolat. Vagy ha összejön, azért. A lombikbébiprogramban részt vevő pároknak nemcsak magukra kell gondolniuk egy esetleges szakításnál, hanem a meg nem született utódokra is – mi legyen a genetikai állományukat hordozó embriókkal?

Bizarrnak tűnik a kérdés, pedig nagyon is valóságos. A hagyományos lombikbébiprogram során a petefészek mesterséges stimulációjával serkentik a petesejtek érését, hogy aztán ezeket betakarítva megtermékenyítsék a reménybeli édesapa spermiumaival. A párok kérésére genetikai vizsgálattal szelektálják a zigótákat, hogy a biztosan életképtelen vagy súlyos kromoszóma-rendellenességeket hordozó embriók ne kerüljenek beültetésre, és csökkenjen a vetélés kockázata is. A korszerű lombikbébiprogram célja, hogy lehetőség szerint egyetlen, jó esélyekkel induló embrió kerüljön az anyaméhbe, egészséges csecsemő szülessen meg, és igyekeznek csökkenteni az ikerterhességgel járó kockázatot. Mivel a női szervezet gyakran több petesejtet is termel a hormonális stimuláció hatására, akár több embrió is lefagyasztásra kerülhet. Ez fogós jogi kérdéseket vet fel.

A kezelés során be nem ültetett embriók kérdésében a párok négy lehetőség közül választhatnak: kérhetik az embriók lefagyasztását, dönthetnek a megsemmisítés mellett, felajánlhatják egy másik személynek, illetve van elméleti lehetőség az embrió kutatási célokra történő felajánlására is, bár Magyarországon legjobb tudomásunk szerint nem végeznek ilyen kutatást. A párok túlnyomó része könnyen és azonnal tud dönteni: legtöbben az embriófagyasztást választják a jövőbeli felhasználás érdekében. Ha később újabb gyermeket szeretnének, vagy tartanak attól, hogy az adott lombikprogram nem jár sikerrel, a reménybeli anya megkímélheti magát egy újabb stimulációs procedúrától.

Élő adomány

Nem minden embrió alkalmas a fagyasztásra, ezért ha szakmai szempontok alapján az embrió fejlettségi állapota nem kielégítő, ezt nem javasolják. A törvényi szabályozás arra is lehetőséget ad, hogy a programot végző egészségügyi szolgáltató, illetőleg kutatóhely a felajánlott embriót visszautasíthassa, amennyiben a felajánlásnak megfelelő cél szerint alkalmazni nem tudja, a felhasználásáig azonban megőrzéséről és tárolásáról köteles gondoskodni. Vissza kell utasítani a más személynek adományozás céljából tett felajánlást, ha nem valószínűsíthető, hogy az embrióból egészséges gyermek fejlődhet.

A gyakorlatban elhanyagolható a más párok számára tett felajánlás, hiszen a petesejt-, illetve spermadonációval szemben az embriókat a párok sokkal inkább sajátjukénak érzik és nehezebben válnak meg tőlük. Az embrióadományozás feltételei hasonlóak az ivarsejt-adományozáshoz: ingyenes, a külső jegyek és az egészségi állapot feltüntetésén kívül anonim, és legfeljebb két másik pár veheti igénybe. Az embrió tárolása öt évig történik az adott intézetben, amely további öt évvel meghosszabbítható.

Árva embriók

Bonyolódik a helyzet szakításnál vagy az egyik fél halála esetén. Ezért is szükséges előre nyilatkozni az embriók sorsáról a párnak, bármilyen nehéz érzelmi döntés is ez. A gyakorlat azt mutatja, hogy a pároknak már az IVF-folyamat során erős kötődése alakul ki az embriókhoz . H a a férfi még életében nem zárja ki ennek lehetőségét, akkor az egyedülállóvá vált nő a párja halála esetén is felhasználhatja a lefagyasztott embriót. Válás, élettársi kapcsolat megszűnése esetén azonban a párok továbbra is csak közösen rendelkezhetnek az embrióval, tehát élő apától származó embriót akarata ellenére nem ültethetnek be. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a pár egyik tagja kifejezetten lemond a rendelkezési jogáról.

Fontos leszögezni, hogy az adományozás végleges és visszavonhatatlan, az adományozók semmilyen módon nem formálhatnak jogot az embrióból esetleg megszülető gyermekre. Ezt szolgálja a törvény által előírt kétoldalú anonimitás – sem az adományozó, sem az embriót fogadó pár nem ismerheti meg egymás adatait.

Az embriófagyasztás dilemmáját sokan etikai vagy vallási okból igyekeznek elkerülni. Ennek egyik módja a hormonális stimuláció mellőzése, amikor spontán ciklusban csak annyi petesejt termelődik, amennyi természetes körülmények között is létrejönne. Így több ciklus is szükséges lehet a sikeres fogantatáshoz, hiszen nem termelődik annyi petesejt, viszont nem szükséges az embriók fagyasztása. A lelki dilemmák feloldására és a döntés előmozdítására a donációs program során a párok pszichoterapeutával is konzultálnak, aki segít mérlegelni a lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.