Merkel nagy győzelme

Történelmi győzelmet aratott tegnap a német parlamenti választáson Angela Merkel és a keresztény pártok, a CDU/CSU. Lapzártánkkor néhány mandátum hiányzott csak az abszolút többséghez, és a 42 százalékos eredménnyel akár szűk, de kormányképes többséghez juthatnak a Bundestagban.

A második világháború óta egyetlenegyszer sikerült német pártnak abszolút többséget szereznie: 1957-ben Konrad Adenauernak és a CDU-nak. Az egyedüli kormányzást azonban nehezíti a Bundesrat, a felsőházban ugyanis egyértelmű ellenzéki többség van, amely blokkolhatja a legfontosabb törvényeket. A többi német párt számára keserű volt a tegnap este. Különösen a koalíciós partner FDP számára, amely nem érte el az ötszázalékos küszöböt, és kiesett a parlamentből.

A szavazók keményen megbüntették a „lobbipártnak” tartott liberálisokat, akik a négy évvel ezelőtti 14 százalékos szenzációs eredményből csaknem tíz százalékot elveszítettek. Ezzel azonban a CDU/CSU hagyományos koalíciós partnere nélkül maradt. Az FDP vezetői elismerték a felelősségüket, és radikális megújulást ígértek. Nem büszkélkedhetett a 25,5 százalékos eredményével az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) sem, amelynek kancellárjelöltje, Peer Steinbrück elismerte, három százalékkal ugyan jobb eredményt értek el, mint négy éve, de a céljaikhoz nem kerültek közelebb.

Elemzők máris arról beszélnek, ha létrejönne is egy nagykoalíció a CDU/CSU és az SPD között, a szocdemeknek nagyon nehéz lenne érvényesíteniük a követeléseiket egy ennyire erős CDU mellett. A szövetséggel inkább vesztenének, mint nyernének. Vesztettek támogatásukból a kisebb pártok is: a korábban új néppártnak nevezett Zöldek a hét elején kirobbant pedofíliabotrány után csupán 8,4 százalékra voltak jók, s még az exkommunista Baloldal is megelőzte őket (8,5).

Gregor Gysi, a Baloldal egyik vezetője korábban két számjegyű támogatásban reménykedett, de nem okozott gondot neki, hogy győzelemként adja el az eredményt: ki gondolta volna 1990-ben, hogy az exkommunisták a harmadik legnagyobb erő lehetnek a német parlamentben? – tette fel a költői kérdést. A legnagyobb bizonytalanságot a csupán tavasszal alakult eurokritikus párt, az AfD okozta: lapzártakor 4,8 százalékon álltak, ám ha mégis bejutnak a Bundestagba, ezzel történelmet írnának, másrészt megfosztanák a CDU/CSU-t az abszolút többségtől.

Ebben az esetben mindenképpen koalíciós partner után kell néznie Angela Merkelnek. Ez pedig nem tűnik egyszerűnek. Peer Steinbrück, aki korábban már jelezte, hogy nem vesz részt egy nagykoalícióban, az ARD tegnap esti műsorában azt mondta: azt tanácsolja a pártjának, hogy ne lépjenek koalícióra a CDU-val, legyenek inkább erős ellenzéki párt. Erre utalt Klaus Wowereit berlini főpolgármester is, aki úgy fogalmazott: rossz tapasztalataik vannak a nagykoalícióval. Merkel pártja amúgy is „halálos ölelésnek” bizonyult az FDP számára is, ez óva inti a többieket.

A CDU választási központjában óriási ováció fogadta a CDU győzelmét. Angela Merkel alig jutott szóhoz: ütemes „Angie” kiáltásokkal és vastapssal fogadta a közönség. A kancellár szemmel láthatóan meg volt hatva, és első szavaival azt bizonygatta: felelősen és körültekintően használják majd a társadalomtól kapott széles körű felhatalmazást. Merkel a munkatársai mellett köszönetet mondott a férjének is, aki – szokásától eltérően – szintén meghatódva álldogált a színpad mellett.

A kancellár nem volt hajlandó semmilyen koalíciós spekulációkba belemenni. Annyit megelőlegezett, stabil többséggel szeretne kormányozni: ebben benne van a nagykoalíció, de esetleg egy CDU–Zöld-szövetség lehetősége. Az elemzések szerint egyébként a CDU különösen a nők körében és a déli tartományokban elért jó eredményének köszönheti a győzelmét.

A kancellár öröme
Öröm FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.