Májdiéta

1. Nap

Reggeli: Vaskos disznósajtot borsozva, sózva, paprikázva, ecettel megöntözve, ropogós újhagymával, omlós fehér kenyérrel. Májas ember ne egyen ilyet soha.

Ebéd: Körömpörkölt olyan zafttal, amiben a kanál megáll, és amelyről a hús lefoszlik. Sok fokhagyma, erős paprika, no, ez az, ami mind nem kell bele. És elhagyható az egész körömpörkölt is.

Vacsora: Sólet marhaszeggyel, füstölt csülökkel és kuglival, tehát fele-fele sós, paprikás liszttel és kásás libazsírral, ami végigcsurog aztán az ember ajakán.

Mivel a májdiéta alapvetése a napi többszöri étkezés, javallott naponta négy-öt porció sóletet is elfogyasztani.

2. Nap

Reggeli: Egy bőséges zónapörkölt, sűrű zafttal, megcsípősözve emberesen. Na, ez az, ami a májnak betesz.

Ebéd: Chateaubriand bélszín, félkilós, amelyből csurog a vér, jóféle mártásokkal, szalmaburgonyával, fokhagymás zöldbabbal, friss salátával. Gyorsan felejtsük el.

Vacsora: Rezgő, rengő fokhagymás kocsonya meghintve pirospaprikával, megsuhintva egy kis citrom levével. Garantáltan beleremeg a máj.

3. Nap

Reggeli: Füstöletlen, nyers, sós szalonna, amely fehér, akár a hó, csípős savanyú almapaprikával, macskapöcsével és persze friss ropogós fehér kenyérrel – egyél sok ilyet, és úgy kivirágzik a cirózisod, hogy a májadat keresve sem leled.

Ebéd: Velős csont. Ez persze hivatalosan előétel csupán, de ha kellő mennyiségben fogyasztunk belőle, megteszi főételnek is. Maga a halál.

Vacsora: Hortobágyi húsos palacsinta, szétfoszlott, ebédről maradt paprikás csirkével töltve, bőséges zafttal, tejfellel, tetején pörccel, hogy attól áll ketté a májad.

4. Nap

Reggeli: Vese velővel, amihez elébb kettévágod, megtisztítod, lemezekre vágod a vesét, paprikával, borssal, némi vízzel nagyjából fél órán át párolod.Hozzáadod a hártyájától megszabadított velőt, öt-hat percig összesütöd. Egy emberes adag után a máj nem képes méregteleníteni, az agyad teli lesz mindenféle toxikus anyagokkal – magyarul tökkelütött leszel. És ez még a jobbik eset.

Ebéd: Rántott borjúláb, vajpuhára főzve, csontjáról leszedve, aranyszín panírban kisütve. Majonéz, sült krumpli illik hozzá. Lassan hat.

Vacsora: Másnapról való maradék savanykás szalontüdő, kenyérrel. Ég a bensőd tőle. Eleinte csak.

5. Nap

Reggeli: Hagymás vér, amelyben irdatlan mennyiségű párolt hagyma van, lehetőleg jó kásás libazsíron párolva, abba a vér gondosan beleaprítva, sózva, borsozva, pirospaprikával meghintve bőségesen. Savanyúval, ecetes dinnyével, céklával, csalamádéval adjuk. Nos, az ilyesmi úgy hat a májra, akár egy csikórúgás.

Ebéd: Csülkös bableves túrós csuszával. Megköt, mint a gipsz. A levest jó vastagon kell berántani, a csuszáról pedig ne sajnáljuk a pörcöt.

Vacsora: Vadas marha: Sárgarépás, hagymás, gyökeres, ecetes, babéros, egész borsos lében egy napot hagyjuk ázni, majd a szeletekre vágott húst félpuhára főzzük. Aztán kevés zsíron megpirítjuk. A zöldségekkel puhára főzzük, zsírjára sütjük, A zöldséget kivesszük, összeturmixoljuk két evőkanál liszttel. Teszünk bele cukrot, mustárt, ecetet és tejfelt. A húsra öntjük, és összetördelt makarónival vagy zsemlyegombóccal adjuk, fontos komponens az áfonyalekvár.

Macerás, de utána roppant elégedettek vagyunk – fölösen; sűrű, nehéz koszt, amely megfekszi a májat, akár a vasaló.

6. Nap

Reggeli: vajpuha abált szalonna paprikával, töméntelen fokhagymával.

Ebéd: Sztrapacska: Egy jó kilónyi krumplit megreszelünk, liszttel elkeverünk, beleverünk két tojást, egy jó javadalmazás disznózsírt, és forró vízbe apródonként beleszaggatjuk. Leszűrjük, és zsiradékkal elkeverjük. Rámorzsolunk bőségesen juhtúrót és tejfelt, elkutyuljuk, és jó maréknyi pörccel meghintve adjuk. Puffadást, teltségérzetet, rossz hasi közérzetet okoz, úgyhogy fogyasszuk csak bátran.

Vacsora: Véres hurka: Ez tulajdonképpen délutáni koszt, ami nem is baj, hisz a májas embernek napjában négyszer-ötször is tanácsos enni, de megteszi reggelire is. Köztudomásúlag készülhet pirított zsemlyekockával vagy rizsával. Kell bele továbbá aprított hús, reszelt szalonna és persze vér és fűszerek, melyek közül nem maradhat ki a csombor. Abáljuk, majdmegsütjük, megesszük, és jó betegek leszünk tőle.

7. Nap

Reggeli: Szalonnás, hagymás, lecsós rántotta. Nem ártalmas nagyon, de meglehetősen az.

Ebéd: csülkös pacal, ami két pörkölt összeházasításával keletkezik. Egy is elég lenne a bajhoz, de ízre ez a jobb.

Vacsora: Csongrádi hideg paprikás, vagyis fagyos, kocsonyásodott pörkölt, friss kenyérrel, egy deci jó kisüstivel, Na, ez lenne az utolsó vacsoránk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.