Lábán háza

A névnapomra füldugót kapok Lemtől.

Tamás Ervin: Mindentől függetlenül?

A hazai nyilvánosság fórumai nem okvetlenül tulajdonviszonyai miatt torzak és csepülendők, bár az semmiképpen nem tekinthető pozitívumnak, ha politikai pártok, illetve ágensek akár közvetetten, akár közvetlenül birtokosai szélesebb közönség számára készült orgánumnak.

Mostoha

Amióta az eszemet tudom, gyerekek között élek.

Friss Róbert: Sajtószabadság a világháló szorításában

A szabad hozzáférést az Európai Bizottság mint „a tudás áramlását javító kulcsfontosságú eszközt” határozta meg. Ami indokolt, de a lényeget csak félig érinti.

Európai párbeszéd

Végre egy könyv Magyarország elmúlt három évtizedéről, amelyben nem pártpolitikai indulatok fortyognak, hanem a higgadt, tárgyilagos elemzés hangja szólal meg.

 

Zsidó voltam Brooklynban

Na, ezt sem így képzeltem otthonról. Hogy gyanútlanul elsétálok a Barbès nevű brooklyni kocsmába, hogy a filmvászon után végre élőben is lássam Bálint Esztert (a Florida a paradicsomból, Jarmusch 1984-es fekete-fehér filmjéből), s akkor odalép hozzám egy rabbi…

Szóval az idei talán legszebb késő délutánon üldögéltem nagy dohányozva a kocsma előtti padon, mikor lélekszakadva jött ez a kedves, fiatalos rabbi, csak úgy szálltak utána fehér gyolcsinge hosszú rojtjai, s kérdi nagy lihegve, hogy zsidó vagyok-e.

Nem könnyű kérdés, most tulajdonképpen hosszas önvizsgálatot kellene tartanom, de érzem, hogy erre nincs idő. Rábólintok tehát, ráhagyom, annál is inkább, mert megsejtem, hogy itt nem a szokásos bűnbakkeresésről van szó. Esetleg nyert a lottón, és most szét akarja osztani a milliárdjait a környéken lebzselő zsidók között, ezt sem lehet eleve kizárni.

De nem, olyasmiről van szó, amit nem gondoltam Brooklynról, különösen nem erről a 8. Avenue környéki részről: nincs ki a tíz felnőtt zsidó férfi a templomban, hogy méltón elbúcsúztathassák a szombatot. Kevesebben nem lehet. Nem bánom, a koncert még nem kezdődött el, éppen mehetek is, bár figyelmeztetem: azért arra ne számítson, hogy majd előolvasok, legfeljebb illedelmesen nézem, hogyan davenolnak. Nem én vagyok a tizedik, két zsidó még mindig hibádzik. A kis rabbi megmutatja, merre van a zsinagóga, aztán továbbrohan, cikcakkban, végig az utcán. Nyakunkon a naplemente.

Felballagok a templomhoz, három felnőtt meg egy gyerek zsidó üldögél a lépcsőn, jobb híján viccelődnek, egy biccentéssel tudomásul veszik, hogy csatlakozom hozzájuk. A rabbi lelkesedése közben mit sem veszít intenzitásából, a fény sebességét megközelítően cikázik fel és le az innenső és a túlsó járdán, gyakorlatilag minden arra sétálót letámad, egészen nyilvánvalóan portorikói bevándorlóktól is megkérdi, nem zsidók-e véletlenül, s látszik rajta, hogy most bármilyen füllentéssel beérné. Az emberek tiltakoznak, hogy nem, ők nem zsidók, vagy ha azok is, szemérmetlenül letagadják, sietnek az esti programjukra.

Mi a lépcsőn csak röhögcsélünk, az egyik pofa eljátssza az összes lehetséges reakciót: „miért, látszik?”, „te jó isten, anyám erről nem szólt egy szót sem” és ilyenek. Nem úgy néz ki, hogy ma összejövünk tízen, legalábbis nem naplemente előtt, és igazság szerint már Bálint Eszter is felhangolta a hegedűjét – gondolom. Nincs mehetnékem, de mégis.

Végül a kis rabbi becsönget egy házba, valami David keresztnevű fiatalember lakik ott, szerencsére otthon van, és hajlandó is átjönni. Aztán feltűnik a messzeségben egy idősebb, fekete kalapos férfi, Mordechai az, a rabbi messziről felismeri, ujjong, gyorsan beterel minket a templomba.

Nem mondom végig a szertartást, elég legyen annyi, persze hogy engem szúrt ki, hogy forogjak a tórával, alig bírtam felemelni, váratlanul nehéznek bizonyult. Ő ijedten utánakapott, de nem történt nagyobb baj, csak a kölcsönkapedli esett le a fejemről. Lehajoltak érte, megint a fejemre csavarozták. Aztán le kellett ülnöm az első sorba, a tóra még mindig a vállamon, szépen visszatették rá a huzatot, sétálhattam fel vele a tóraszekrényhez.

A samesz ott átvette tőlem a nehéz terhet, ráhúzta a függönyt a tórára, aztán ámin, lassan tényleg kiment a szombat.

Még sorra lejattoltak velem, veregették a vállamat, hálaimát rebegtek. Rohanva épp visszaértem a Bálint Eszter elejére.

Így aztán eljött a vasárnap Brooklynban is, mint mindenütt másutt, az egész világon.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.