Megülve

Az idén elmaradt a tűzijáték. Nem, nem az „igazi”, bár a balatoni kistestvéreket elfújta a szél, a budapestinek megkegyelmezett az időjárás. A politikai maradt el.

Augusztus 20. a közhatalom gyakorlóinak megszólalását hozta, a kormány és a Fidesz vezetői elvitték a show-t. A választás előtt kevesebb mint egy évvel az ellenzék vagy nem tudott, vagy nem akart mit kezdeni ezzel a helyzettel. Az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció is közleményt adott ki az ünnepen, slussz. Ezzel átengedték a politikai teret a kormányoldalnak. Pedig, ha valamikor, ezen az ünnepen lenne mivel szembesíteni a mai hatalmat, hiszen a szemünk előtt folyt le egy új államberendezkedés kiépítése.

Régi terminológiát használva az új kenyér ünnepét is ülhetné a kormány, hiszen Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, az idei már az aratás éve lesz. És valóban: nem csak a mezőkön látjuk a betakarítást. A hatalom által arra érdemesnek ítéltek kaszálhatnak – akkor is, ha a teljesítményük helyett a hűségükért kapják meg a jutalmukat. Augusztus 20-án vérszegény csupán közleményben vagy még úgysem reagálni minderre. Ellenzéki enerváltságot mutat. A kormányzati show pedig messze nem olyan átütő erejű, hogy azt ne lehetne „ellopni”. Még csak ünnepi gondolatok sem kellenek hozzá.

A Haza Nem Eladó Mozgalom devizahiteles demonstrációjának résztvevői egyszerűen leültek az Astoria közepére, és úgy maradtak. Talán azt hitték, hogy a hatalom majd fellép a nevezetes helyszínen tartott tiltakozásuk ellen. De nem. Így afféle aszfaltpiknik lett belőle. Ültek ott tanácstalanul. Tisztára olyan volt, mintha az ünnepi ellenzéket láttuk volna. Mire fellőtték a tűzijátékot, csendben hazamentek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.