Varga Mihály időt kér

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja a kormánynak, hogy fontolja meg a pénztárgépek cseréjének elhalasztását a kisvállalkozások esetében.

Határtalan webáruházak: a lengyel állateledel a legjobb üzlet

A vevők többnyire meg sem nézik, honnan vásárolják a bolti árnál lényegesen olcsóbb tévét, vagy éppen kutyakaját a webáruházakban, abba pedig végkép nem gondolnak bele, hogy mitől is olcsóbb.

Új trafikok európai dohányárakkal, régi pénztárgéppel

Feladta eredeti tervét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy július elsején online adatkapcsolatra képes pénztárgépekkel felszerelten induljon az árusítás az új trafikokban.

Egy, mind felett: ugyanazt a pénztárgépet kínálja három cég

Nincs érdemi árverseny a nemrég engedélyhez jutó három, az adóhivatallal állandó, online adatkapcsolatot biztosító pénztárgépet forgalmazó vállalkozás között.

Jövedelmező NAV-kapcsolat: Közösen repül elnökhelyettes és cégvezető

Drága hobbik, az üzleti életben szokatlan személyes összefonódások, néhány meglepő cégátalakulás lengi körül a pénztárgépátállást.

 

Harmadszor halasztják el a cserét

Harmadjára módosul az online pénztárgépek bevezetésének határideje, immár december 31. az a határidő, ami után minden kereskedőnek az adóhatósághoz online kapcsolattal bekötött pénztárgéppel kell rendelkeznie.

Ez derül ki abból a dokumentumból, amely tegnap este került fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjára. A NAV közleményét igen fifikásan és bonyolultan fogalmazták meg, a felületes olvasónak nemigen derül ki belőle, hogy milyen fontos döntés született az adóhatóságnál – nyilvánvalóan a szaktárca egyetértésével. A közlemény szerint a pénztárgépátállás első ütemének (kiskasszák) határideje változatlanul augusztus 31., ám az új ütemezés szerint az adóalanyoknak addig csak regisztrálniuk kell a NAV-nál vagy az ügyfélkapun, s egy üzembe helyezési kódot kell kérniük.

A hagyományos pénztárgépek december 31-ig használhatók, aki új üzletet indít, az is vásárolhat vagy bérelhet ilyet. A lényeg, hogy nyugtát mindenképpen adjon, s persze a már említett kód is kell. Online gépet azonban még minden kereskedő ráér rendelni. A mostani könnyítés alig két héttel a harmadik határidő lejárta előtt született. A Nemzetgazdasági Minisztérium eredeti szándékai szerint január, majd április elseje volt az átállás végső dátuma, de amikor egyértelművé vált, hogy a gépeknek még a tervezésére és az engedélyezésére sem elég az idő, nemhogy több százezer legyártására, szeptember elseje lett az új dátum. Az elmúlt hetekben, amikor már sejteni lehetett, hogy ez sem tart ható, már könnyítettek: elég volt megrendelni egy gépet, hogy a kereskedő mentesüljön a büntetés alól.

Ezzel viszont a minisztérium és a NAV komolyan befolyásolta a piacot, mert egyelőre csak négy engedélyezett kiskassza kapható, ebből három egyforma lengyel modellnek van jogerős engedélye, illetve egy koreai termék rendelkezik az egyelőre nem jogerős hivatali jóváhagyással. Ennek is megvan az oka: a technikai specifikációkat még azt követően is módosították, hogy július elején az első engedélyek megszülettek, ez pedig meghosszabbította a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat. Mindezt egy olyan területen, ahol egyértelmű: aki elsőként áll elő kész termékkel, az „elviszi” a piac nagy részét, hiszen kétszázezer kiskasszát kell lecserélni, a kereskedők pedig félnek a büntetéstől. Az online gépek egyébként mintegy másfélszer annyiba kerülnek, mint az ugyanolyan, de on line kapcsolattal nem rendelkező modellek.

A NAV közleménye újfent felhívja a figyelmet: csak olyan gépet rendeljenek meg a kereskedők, amelyik rendelkezik engedéllyel is, ám a határidő-módosítás miatt már nem kell sietniük: kivárhatják, amíg további engedélyes és talán olcsóbb gépek is megjelennek a piacon. Oszlik a köd a tekintetben is, mennyibe kerül a mobil kapcsolatot biztosító szolgáltatás a kereskedőknek. Az előírások miatt a gépekben külföldi szolgáltatók előfizetései lesznek, az adatok roamingolnak majd a magyar hálózaton. Tegnap a Mobil Adat Kft. és a Magyar Telekom is közölte: havi nettó 2300 forintért kínálják a szolgáltatást.

A három jogerős engedéllyel rendelkező pénztárgépben az online kapcsolatot biztosító Mobil Adat Kft. reagált tegnapi információnkra is, amely szerint tulajdonosuk, Hauser Gábor és Vágújhelyi Ferenc, a NAV informatikai elnökhelyettese egy gépben repül a ralirepülő-bajnokságban. – Hauser Gábor, mint a sportrepülő-egyesület harmincéves pilótamúlttal rendelkező alelnöke, oktatási céllal rendszeresen foglalkozik a fiatalabb generáció szakmai képzésével. Vágújhelyi Ferenc úr csak egyike a 45 fős tagságnak, és – ahogy más klubtársakkal is, úgy – vele is részt vett versenyeken. Egyébként ismeretségük független Vágújhelyi úr jelenlegi pozíciójától, az még a korábbi munkahelyén jött létre – írta a cég.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.