Tisztán

A kormányfő szombaton, a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott beszédében közölte: utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Nemzetközi Valutaalaptól korábban felvett kölcsön végtörlesztésére.

Még a nyár folyamán megtesszük ezt, mert megtehetjük: az elmúlt három évben a magyarok megtermelték rá a pénzt. Vissza fogjuk tehát fizetni idő előtt, így tisztán állunk az Úr színe előtt –mondta a miniszterelnök, büszkén valamire, aminek önmagában nem sok értelme van, s amire nem kellene annyira büszkének lennie. A magyarok ugyanis sok mindent tettek az utóbbi három évben, csak éppen nem megtermelték, hanem megspórolták azt a pénzt, amit a kormány a beszedett adókból most törleszt.

A nemzeti jövedelem ugyanis továbbra sem növekszik, így a valutaalapnak nem valamiféle megtermelt többletből lehet fizetni. Marad az, ami három éve van, amit még csak nem is az egész magyar nép spórolt össze, inkább csak az a négymillió létminimum alá csúszott honpolgár – benne a másfél millió mélyszegény –, akiknek a nadrágszíját a Fidesz mind szűkebbre húzza, s amivel ezt a takarékosságot megelőlegezi a következő évekre is.

Hiszen a kabinet – kihasználva a világ átmeneti pénzfölöslegét – a Nemzetközi Valutaalap helyett a szabadpiacról vesz fel az IMF kamatánál sokkal többért kölcsönöket, ad el szinte kitermelhetetlen hozamra állampapírokat, nemcsak külföldön, hanem itthon is, hogy az ország működését finanszírozni tudja. Az adósság pedig akkor is adósság, ha nem az IMF-nek tartozunk. Az Úr színe előtti eme kétes tisztaságnak az árát pedig egyszer nagyon súlyosan meg fogjuk fizetni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.