Itt az IMF-végtörlesztés

A határon túli magyarokon múlik, hogy a 2010-ben elindult nemzetpolitikai fordulat 2014 után is folytatódjon – hangzott a miniszterelnök egyórás előadásának konklúzió ja a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárórendezvényén.

Orbán Viktor kormányfő szombaton azt is bejelentette: a Nemzetközi Valutaalaptól felvett kölcsön idő előtti végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. – A mostani az utolsó Tusványos a 2014-es parlamenti választások előtt – adta meg az alaphangot a miniszterelnök A mi időnk címmel tartott előadása kezdetén, majd jókora kerülővel jutott vissza a fentebb idézett következtetésig.

Abból a megállapításból indult ki, hogy a világrend ismét a huszadik századot megrengető világháborúkhoz hasonló méretű átalakuláson megy át. A különbség csak annyi, hogy a harc ezúttal nem fegyverekkel, hanem kifinomultabb eszközökkel folyik. De a cél ugyanaz: minél több erőforrás megszerzése. (Mintegy mellékesen kitért a Tusnádfürdőn tavaly tartott előadásának mondanivalójára, és ismételten leszögezte, hogy az EU képtelen kezelni a válságot. Arra szerinte csak a nemzetállamok képesek.)

Ennek a harcnak az a lényege Orbán szerint, hogy egyes országok több erőforrás fölött rendelkeznek, mint amennyit megtermelnek. Ez számszerűen is kimutatható, mégpedig a bruttó hazai termék (GDP) és a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) közötti különbséggel.

– Ez nem más, mint a gazdasági szuverenitás elvesztése – hangsúlyozta, hozzátéve: a nemzeti kormányok idején ez a szakadék csökken. Majd tizenegy pontba szedve fölsorolta, mi mindent tett a kormány a nemzeti szuverenitás helyreállításáért. Első helyen az új alaptörvény elfogadását említette. Hangsúlyozta: egyesek tévesen gondolják, hogy egy alkotmánynak liberálisnak kell lennie.

Felfogásában a liberális alkotmány csupán jogokat és szabadságokat definiál, a „szabadság eszméjére épült nemzeti alaptörvény” ezzel szemben kötelezettségekről is rendelkezik. Éppúgy, állította, ahogy azt a magyar emberek elvárják a nemzeti konzultáció szerint. A gazdasági szuverenitás helyreállítására tett másik fontos intézkedésként említette a kormányfő az államadósság csökkentését 85 GDP-százalékról 79-re.

Az MSZP úgy értékelte, Orbán kampányolni ment Tusnádfürdőre, és beszédében „semmi olyan üzenete nem volt a magyarságnak, amely a felemelkedésre vagy az autonómia kérdésére vonatkozott volna”. A korábban felvett IMF-kölcsön végtörlesztését Józsa István frakcióvezetőhelyettes „jól hangzónak” nevezte, de hangsúlyozta: ezzel a lépéssel egy olcsó hitelt vált ki a kormány egy kétszer olyan drága hitelre.

A Realitatea TV hírtelevízió arról számolt be: két fiatal vette célba a magyar kormányfőt a bálványosi szabadegyetemen tartott előadása után, és paradicsommal dobálták meg Orbánt. A Mediafax hírügynökség Hargita megye csendőrségére hivatkozva később azt írta, hogy az ügyben egy lányt és egy fiút állítottak elő, akik alkoholos befolyás alatt álltak, és nem tudtak magyarázatot adni a tettükre.

Szimpatizánsok hallgatják a miniszterelnököt arról, mi mindent tett a magyar kormány a nemzeti szuverenitás helyreállításáért
Szimpatizánsok hallgatják a miniszterelnököt arról, mi mindent tett a magyar kormány a nemzeti szuverenitás helyreállításáért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.