Háztáji

Sok skandalum zajlik párhuzamosan a magyar rónán, de egyikben sem ismerünk annyira rá hazánk bajaira, mint a futball körüliekben. Az állatorvosi egyetem nevezetes lova az összes létező betegséggel kismiska ahhoz képest, ahogyan ez a másutt szépségéért, nálunk főként politikai kontextusa miatt a figyelem középpontjában álló játék illusztrálja állapotainkat.

Az első osztályt például idén két olyan nevezetes klub repíti majd még magasabbra, mint a Mezőkövesd (elnöke Tállai András belügyi államtitkár) és a felcsúti Puskás Akadémia (alapította Orbán Viktor, akinek itt játszik a fia, Gáspár). Tanúsítva, hogy ahogyan másban, a sportban sem számít korábbi érdem, évtizedek, akár évszázad alatt felhalmozott hagyomány, tudás, a piac vagy akár a köz ítélete. Egy dolog dönt: mennyire van jóban a főnök Orbán Viktorral, mennyi pénzt, paripát és fegyvert kap céljai eléréséhez.

Ezt a rendszert nevezi posztkommunista maffiaállamnak Magyar Bálint brutálisan találó definíciója. Ebben annak a takarékszövetkezete ússza meg a kormányzati attakot, aki együtt szotyolázik a miniszterelnökkel, finanszírozza és menedzseli a szívének (a felcsútin kívül) oly kedves labdarúgócsapatot, a Videotont. Meg aki segít neki háztáji futballstadiont emelni.

Garancsi Istvánnak nincs miért aggódnia, érdekeltségeinek nem árthat válság. A Duna Takarékszövetkezet, amely a jelek szerint oly segítőkésznek bizonyult a Puskás Akadémia pályájának finanszírozásában, természetesen nem esik áldozatául az állami farkasétvágynak, sőt, bankká nőheti ki magát. Nagy kár, hogy a Mladoszt Podgorica kiverte a Videotont az Európa Ligából. A külvilág, mint annyi másban, a futballban sem akarja elismerni a mi remek eredményeinket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.