Csúcsot döntött a Pride

A lufikkal feldíszített teherautók kénytelenek voltak előrébb és előrébb állni az Andrássy úton, mert kellett a hely az egyre növekvő tömegnek. A rendőröktől hallott nem hivatalos becslés szerint négyezren vettek részt a Budapest Pride felvonuláson, a szervezők nyolc-tízezerre taksálták a létszámot. Az igazság valahol a kettő között lehet.

Annyi biztos: ilyen sokan még sosem voltak. A rendezvény megzavarására készülő szélsőjobboldali ellentüntetők miatt városszerte útlezárások bénították a közlekedést. A gyülekező helyszínén rendőrök és csapatszállító buszok sorakoztak. A hangulatot sokáig semmi nem rontotta el: dübörgött a zene, peregtek a dobok, lobogtak a szivárványszínű zászlók. A kavalkádot színpompás esernyők és transzparensek tették teljessé. Sok „hetero” párt lehetett látni. A nevető és táncoló embereket nézve szokatlan érzés vett erőt rajtunk: úgy tűnt, mintha boldog országban élnénk. Aztán a valóság kicsit bezavart a képbe.

Az Oktogonnál – a Nyugati pályaudvar felőli részen, a menettől jó messze felállított kordon mögött – száz-kétszáz szélsőjobbos verődött össze. „Magyarország nem toleráns!” – tudatta az egyik felirat. Éles volt a kontraszt: az egyik oldalon békés és vidám tömeg, a másikon eltorzult fejjel üvöltöző kopaszok. A trágár rigmusokból a felvonulók aligha hallottak bármit, de azért a távolból üzentek: lufikat engedtek az égbe. Kevéssel később az egyik teherautóról köszönetet mondtak a rendőrségnek a biztosításért. (Ha tudták volna, mi történik a Pride után a Nyugati térnél, lehet, hogy eltekintettek volna ettől.) A rendőrök némelyike rezzenéstelen arccal, mások mosolyogva fogadták az ovációt.

Az Erzsébet téren a felvonulás kezdete előtt a Jobbik és az Új Magyar Gárda az úgynevezett „bajtársiasság napja” alkalmából tartott rendezvényt. A párt bejelentette, nem szervez demonstrációt a „buzifelvonulás” ellen, és arra szólította fel tagjait, ha magánszemélyként tüntetnek is, ne viseljenek olyan jelképet, ami a Jobbikra utalhat. Az Erzsébet térnél már jóval többen várakoztak, mint az Oktogonnál, de kiderült, a „mocskosbuzizó” ellentüntetők erős kisebbségben vannak. A Budapest Pride az Olimpia parkban, a Képviselői Irodaház mellett ért véget.

A pikniken Schilling Árpád rendező, Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja és többek között Hanzli Péter, a Pride egyik szóvivője mondott beszédet. A szóvivő közölte: sokan vagyunk, de nem elegen. Remélte, hogy egyszer majd Orbán Viktor is részt vesz a felvonuláson. Kérte, jöjjön, és hozzon magával még egy embert – Tarlós Istvánt. Megtámadták a rendezvényről hazafelé tartó Derdák Tibort, a sajókazai Ámbédkar iskola igazgatóját és két társát (Orsós János tanárt és a tanárképző főiskolán tanuló Glonczi Lászlót). „Mintegy húsz-harminc, alakzatban vonuló fekete ruhás náci vett körül bennünket a Szent István körúton, a Nyugati tér mellett” – idézte fel a történteket Derdák.

Nála szivárványszínű papírzászló volt, két társa láthatóan roma származású. A támadók azt kiabálták, hogy „szarrá verünk benneteket, cigány buzik” – és ütöttek. Glonczi, az egyik megtámadott látleletet vetetett fel sérüléseiről. Elmondta, hogy hátulról fejbe rúgták, több helyen zúzódásokat szenvedett. Megsérült a háta, a lába és a füle, felrepedt a szája. Leköpték…

A rendőrök megérkeztek. Derdák kifogásolja, hogy a támadók adatait többszöri kérés ellenére sem vették fel. A rendőrség máshogy tudja. „2013. július 6-án 18 óra 30 perc körüli időben egy állampolgár intette le az ott haladó rendőrségi gépjárművet és elmondta a rendőröknek, hogy egy nagyobb csoport konfliktusba került három személlyel, akiket inzultáltak. A három személy közölte, a csoport már eltávozott tagjaival szóváltásba keveredtek, majd dulakodás alakult ki, egyiküket megütötték, mindhármukat leköpték. A rendőrök kérdésére közölték, orvosi ellátást nem igényelnek, rendőri intézkedést nem kérnek, a támadóik a helyszínről már eltávoztak” – írják kérdésünkre. A sértettekkel szolidaritást vállaló, a rendőrséget bíráló közleményt adott ki az MSZP, a DK, a Szema, valamint Horváth Aladár (Roma Polgárjogi Mozgalom). Megdöbbenéssel értesült a támadásról a humántárca is.

Az egyik oldalon békés és vidám tömeg...
Az egyik oldalon békés és vidám tömeg...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.