Kapálódzik a kormány

Kommunikációs hibát követtek el azok a kormánypárti politikusok, akik korábban megpróbálták bagatellizálni a Tavares-jelentés jelentőségét.

Orbán Viktor nemcsak azzal ismerte el, hogy komoly tétje van a kormány tevékenységét a legkisebb részletekig kiveséző dokumentumnak, hogy személyesen próbálta Strasbourgban győzködni az Európai Parlamentet – sikertelenül –, hanem azzal is, hogy a párt és a kormány teljes kommunikációs gépezetét állította rá annak bizonygatására: egyrészt éppen az Európai Unió sérti meg az európai alapértékeket, és nem Magyarország, másrészt mindez nem is „demokráciakérdés”, hanem – idézzük – „rezsivita”. Ez már valóban megmosolyogtató állítás annak fényében, hogy a rezsicsökkentés szándékának bejelentését bő egy évvel előzte meg az Európai Parlament azon döntése, amely a Rui Tavares portugál jelentéstevő által elvégzett vizsgálatot megindította.

Orbán Viktor tegnap az Országgyűlésben a rezsicsökkentés témáján túl hosszasan elidőzött a magyar baloldalnál is, amely szerinte asszisztált a Magyarország szuverenitását sértő dokumentum elfogadásához. Ezzel kapcsolatban az MSZP elnöke, Mesterházy Attila arra hívta föl a figyelmét, hogy éppen az ő nyomásukra került ki az esetleges szankció lehetősége a dokumentumból, amiért talán inkább köszönetet kellene mondania Orbán Viktornak. Ami pedig a baloldalt illeti: Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője lapunknak elmondta: a különböző, név szerinti szavazások ellenőrizhető adatait elemezve kiszámították, hogy a Fidesz pártcsaládjához tartozó képviselők harmada – összesen 68 EP-tag – nem úgy voksolt, ahogyan azt Orbán Viktor kérte, azaz vagy tartózkodott, vagy igent mondott a jelentésre.

Szavai szerint vannak köztük „igazi nagyágyúk” is, akiket semmiképpen nem lehet semmiféle multinacionális érdekhez kötni. Orbán Viktor most ellencsapásra készül: az Országgyűlés kormánypárti többsége ma elfogadja azt a dokumentumot, amely egyfajta állásfoglalás lenne az Európai Unió ellen, de ennek súlya és tartalma erősen megkérdőjelezhető. Nem véletlen, hogy a Fideszben inkább azon gondolkodnak, hogy mi legyen a Tavares-ajánlások legfőbbikével, amely egy európai testületre bízná, hogy a kormánnyal folytassa le az elvárt intézkedésekkel kapcsolatos egyeztetéseket. Úgy tűnik, Orbán rájött, hogy ez komoly fenyegetés – egy ilyen testület uniós kontrollt jelentene a kétharmad fölött, amit ő úgy fordít le magának, hogy sérülne az ország szuverenitása. Ezért aztán – jelentették be – az ajánlásokat nem hajtjuk végre.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Orbán Viktor miniszterelnököt ünnepli a parlamentben
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Orbán Viktor miniszterelnököt ünnepli a parlamentben FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.