TIA

Átmeneti agyi keringési zavar, mini-stroke, TIA (transient ischemic attack)– akárhogy is nevezzük, az agyi keringés ideiglenes megszűnése komoly következményekkel járhat, és egy későbbi agyi érkatasztrófa figyelmeztető jele lehet.

Néhány perces szédülés, átmeneti féloldalas bénulás, látáskiesés, zavarodottság, elkent beszéd – a TIA tünetei hasonlóak a stroke szimptómáihoz, mivel a kiváltó okok is hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy az átmeneti keringési zavarnál nem történik maradandó agyi infarktus, ami a szövetek elhalásával, az idegi funkciók elvesztésével járna. A tünetek legfeljebb egy óra alatt elmúlnak.

Korántsem veszélytelen azonban a ministroke, mert az erek meszesedéséről, plakkok leválásáról árulkodik, és gyakran kíséri úgynevezett néma stroke (SCI), ami ugyan nem jár azonnal látható fiziológiai tünetekkel, viszont olyan neurológiai funkciókat károsít, amelyeknek a hatása hosszútávon jelentkezik: hangulati- és személyiségváltozásban, megváltozott kognitív funkciókban.

A rizikófaktorok között kiemelt helyen áll a magas vérnyomás és a cukorbetegség, de akut szívizomgyulladás is okozhatja. Leginkább úgy előzhető meg az agyi keringési zavar, ha kordában tartjuk szervezetünk koleszterolszintjét, helyes táplálkozással és életmóddal biztosítjuk az érfalak rugalmasságát. Preventív jelleggel a veszélyeztetetteknek célszerű táplálékkiegészítőkkel és gyógyszerekkel megakadályozni a vérrögök kialakulását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.