Védekezés és kitelepítés

Biztonsági okokból péntek este elrendelte a kormány Győrújfalu kitelepítését – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be. A gát még ellenállt ugyan az irdatlan tömegű víz nyomásának, de Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének a helyszínen elmondott véleménye szerint „jelentős a veszélye” a töltés átszakadásának.

Gátat nem adunk fel, a védekezés folytatódik, ám az emberi életet veszélyeztetni nem lehet – nyilatkozta tudósítónknak a tábornok. Nagy Imre Attila, az 1600 lakost számláló település polgármestere 50-50 százalékra becsülte annak az esélyét, hogy kibírja a péntek éjszakai, hajnali tetőzést a győrújfalui töltés. A szakemberek egyébként megerősítették, hogy egy esetleges szakadáskor pár percük van csak az ott dolgozóknak, hogy a gát két oldalára meneküljenek. A töltésre civileket este már nem engedtek föl, ott csak hivatásos katonák, vízügyesek, rendőrök, katasztrófavédők dolgozhattak. A többiek távolabb töltötték a homokzsákokat.

A kitelepítés elrendelése után rendőrautók járták végig a falut, s hangosbeszélőn adtak tájékoztatást a teendőkről. Az utcafelelősöket is összehívták, ők a megfelelő információk birtokában házról házra jártak. A falusiak nagy része már korábban összepakolta húszkilós csomagját. A kimenekítés csak a gyerekekre, idősekre, nőkre, betegekre érvényes kötelezően, az életerős férfiak maradhattak az árvízi védekezésen. Sokan kocsikkal hagyták el a falut, az odaküldött buszokra viszonylag kevesen szálltak fel.

A rendőrség vigyáz az elhagyott ingatlanokra, s később az állatok etetése céljából a család egy tagja arra az időre visszatérhet. Azt senki sem tudta megmondani, meddig tart a kitelepítés. A győrújfaluiakat a győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el, s állami pénzen gondoskodnak róluk. Győrújfalu kitelepítése annyiban nem váratlan, hogy pénteken Nagybajcsnál minden idők legnagyobb, 872 centiméteres vízszintjével „lépett be” a Duna Magyarországra, ezért és a mind borúlátóbb prognózisok miatt Orbán Viktor már tegnap délelőtt úgy fogalmazott Győrben:

„A legrosszabbra is fel kell készülni.” A kormányfő, aki tegnap több helyszínen is megnézte a védelmi munkálatokat, a vártnál is magasabb vízszintre utalva azt mondta: „Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült”, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kér mindenkitől. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy döntése nyomán a védekezési feladatok irányítását a katasztrófavédelmi tisztek veszik át a veszélyeztetett településeken az „eddig kiválóan teljesítő polgármesterektől”.

Noha tegnap a figyelem elsősorban a Szigetközre és Győrújfalura összpontosult, ma már Komárom-Esztergom megyében is kritikussá válhat a helyzet, a hét végén pedig előbb a Dunakanyarban, majd Budapesten teszi próbára a gátakat az áradó folyó.

Győrújbarátban kaptak ideiglenes szállást a Győrújfaluból kitelepítettek
Győrújbarátban kaptak ideiglenes szállást a Győrújfaluból kitelepítettek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.