Érdektelen a dalfesztivál

Autócégek zenei igazgatója, tévésorozatokhoz és filmekhez komponál zenét, zenei rendezőként világsztárokkal dolgozik Mándoki László, aki húsz éve egy olyan formációt vezet, a Soulmateset, amelyben nemzetközi ikonokkal zenél.

Csányi Vilmos: Erkölcsös társadalom?

Manapság sokszor emlegetik az erkölcsöket személyre szabva, meg úgy általában is.

Jézus Felcsúton

Azzal, hogy Orbán betette a lábát Felcsútra, gyökerestől forgatta fel a falu és a környék életét.

Minden határon át

Párhuzamos életrajzként, családregényként, közös memoárkötetként, a rendszerváltás történetének nélkülözhetetlen forrásanyagaként, politikai és közgazdasági elemzések sorozataként is forgatható a Kalligram kiadó gondozásában a könyvhéten megjelent Határátkelés című 460 oldalas könyv, amelyben Lengyel László politológus, publicista, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója beszélget Surányi György egyetemi tanárral, volt jegybankelnökkel, az olasz Intesa Sanpaolo regionális vezetőjével.

Történet nélkül

Kezdjük talán azzal a kérdéssel, hogy mi különbözteti meg egymástól a tényfeltáró újságírást és a történettudományt.

 

Igazi dinamó!

Dynamo, a harmincéves Steven Frayne az észak-angliai Yorkshireből, Bradford városából indult el világhódító útjára. A törékeny termetű, 175 centiméter magas, nem egészen hatvan kilogramm súlyú, leginkább szúrós tekintetéről felismerhető sztár a földkerekség számos táján, köztük Magyarországon is sugárzott Varázslat a világ körül című tévésorozatnak köszönheti hallatlan népszerűségét.

Köznapi megjelenésének köszönhetően Dynamóval könnyű azonosulni. Bár tehetségéről olyan személyiségek áradoznak, mint a filmsztár Will Smith, nagy csinnadratta közepette „gyalogolt” a Temzén, sétált le egy magas épület tetejéről, a vele és róla készült dokumentumfilmekben ikonikus helyszíneken, a riói karneválon, Velencében vagy Los Angelesben fordul meg, ám a sztár gyakorta vállal utcai bűvészkedést is, egyszerűnek látszó mutatványokat. Ilyenkor szinte kölyökként vegyül el az emberek között.

Dynamo trükkjeiért hírességek egész sora is rajong, köztük a bűvész pályafutását alapítványán keresztül elindító Károly walesi herceg, Jay-Z, Ashton Kutcher és Snoop Dogon, a Coldplay frontembere, Chris Martin és annak felesége, Gwyneth Paltrow. Amikor magáról beszél, rendszerint nagyapja emlékének tulajdonítja mindazt, amit elért. A kis Stevennek, mint oly sok más sérülékeny brit gyereknek, nehéz sora volt az iskolában, erősebb társai megfélemlítették, lelkileg és fizikailag egyaránt bántalmazták. A lehangoló helyzetből imádott nagyapja, a nemrég elhunyt Kenneth Walsh találta meg a kiutat: megtanította egy olyan fergeteges trükkre, amely jelentős súly- és erőkülönbség ellenére is lehetetlenné tette üldözői számára, hogy felemeljék.

Mint erről Dynamo a brit médiában megjelent interjúkban mindig beszámolt, nagyapja tanította meg az első, gyufásdobozok és pénzérmék segítségével elvégzett mutatványokra is. Az anyai nagyapa egyébként unokája révén maga is belekóstolt a hírnévbe, hiszen szerephez jutott a Magician Impossible, Varázslat a világ körül első sorozatában. A „földhöz ragadás” bravúrját Dynamo David Haye volt profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok ellenében is sikerrel alkalmazta.

A legenda szerint Steven Frayne egy nézőnek köszönheti hangzatos művészi álnevét, aki egy lebilincselő műsor során felkiáltott: „Ez a fiú igazi dinamó”. Ahogy mondani szokták, a többi már történelem… Miközben Dynamo egyik erőssége a levitációs trükkökben, a gravitáció „leküzdésében” rejlik, Crohn-betegsége, azaz bélrendszere nyálkahártyájának gyulladása rendszeresen visszakényszeríti a realitás talajára. A fél gyomrát eltávolító műtétje ellenére rendszeresen komoly fájdalmak gyötrik, szigorú diétára kényszerül, majdhogynem minden „egészséges” tápláléktól, a gyümölcsök és zöldségek jó részétől el van tiltva. Mindez alaposan megnehezíti a bűvészmutatványok betanulását és a nemzetközi fellépéseket. Szenvedése különösen fogékonnyá tette a jótékony célok támogatása iránt.

Szinte kölyök – Dynamo
Szinte kölyök –Dynamo
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.