Brüsszelben olvad a jég

Jó esélye van Magyarországnak arra, hogy kikerüljön az ellene 2004 óta zajló túlzottdeficit-eljárás alól, az erről szóló ajánlás valószínűleg a jövő héten, az EU-biztosok szerdai ülésén születik meg – mondta több brüsszeli forrás is lapunknak.

Ez alapján a végső döntést a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg június 21-i ülésén. Igaz, elodázhatják a döntést, ám a halasztást igen nehéz lenne makrogazdasági érvekkel alátámasztani, mivel a Brüsszel által megkövetelt három százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt tavaly is tartani tudta az ország – még ha unortodox eszközökkel is. A kormány alapvetően a bevételi oldalt növelő intézkedéseket tett, közülük a különadókat és az egyszeri hatású intézkedéseket az Európai Bizottság rendre bírálta, egyúttal a kiadási oldal lefaragását, a válságadók kivezetését javasolta.

A felek közötti számháború tavasszal élesebbé vált, miután Orbán Viktor ismét jelezte, a kabinet mindenre kész azért, hogy végre kikerüljünk az eljárás alól. A kormányfő egyértelművé tette, hogy a terheket szerinte nem a lakosság, hanem a bankok és a szolgáltatók állják majd. A vita végül már a jövő évi hiánycélra szorítkozott, a 3,4 százalékos brüsszeli jóslattal szemben a kormány kötötte magát a három százalék alatti értékhez. Szándékának két hete a háromlépcsős, 266 milliárdos egyenlegjavítást célzó Varga-csomaggal adott nyomatékot.

A költségvetési zárolásokat, a központi finanszírozású beruházások felfüggesztését, valamint az energiaadó, a tranzakciós illeték és a bankadó emelését kilátásba helyező intézkedéseket Brüsszelben tudomásul vették. A végső lökést aztán Orbán Viktor adta meg a szerdai EU-csúcson, azt hangoztatva, hogy az említett megszorításokat akár egyszerre is meglépik, ha kell, pluszban pedig bevezetik a reklámadót. A taktikai hadviselés jegyében belengetett reklámadóról szóló előterjesztés tegnap el is készült, noha az abból várható tízmilliárd forintos bevétel – a költségvetés egészéhez képest –jelképesnek tekinthető.

A kereskedelmi tévéknél ezt máshogy látják, az ötmilliárd forint feletti hirdetési bevétel húszszázalékos megsarcolása nehéz helyzetbe hozná őket. Egymilliárd forintig nullaszázalékos lesz a kulcs, ötmilliárdig pedig egyszázalékos elvonással lehet számolni. Az Orbán Viktor és Varga Mihály tegnapi találkozójáról tájékoztató Rogán Antal frakcióvezető szerint a többi intézkedésről nem esett szó, azzal megvárják a szerdát. A kormány akkor már a bizottság álláspontjának ismeretében dönthet a Varga-csomag sorsáról – vagy bonthat pezsgőt a túlzottdeficit-eljárás alóli szabadulás örömére.

Brüsszeli források azonban arra figyelmeztetnek: hamar visszaültethetik a renitenseket a szégyenpadra, ahol most is tizenkilencen szoronganak. Ha 2014-re választási büdzsét készít a kormány, és elszáll a hiány, Orbán fél év múlva visszajut oda, ahonnan most menekül. Elemzők szerint ezt a hibát nem követheti el a kabinet, amely a Fidesz kampányköltségeit is a szolgáltatókkal fizetteti meg: a rezsicsökkentés a cégek mérlegét rontja, nem a költségvetését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.