Pollenhelyzet - A pázsitfűfélék pollenszórása erősödött

Az általános pollenterhelés ugyan csökkent, a pázsitfűfélék pollenszórása viszont felerősödött, és a héten már a magas szintet is elérte - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán szombaton.

Angelina Jolie amputáltatta mindkét mellét

Jolie-nál hibás gént találtak, ami miatt 87 százalék esélye van a mellrákra.

Méhek adta ajándékok

Egyes kutatók szerint csupán méz fogyasztásával hozzá lehet jutni a létfontosságú vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez.

Brad Pitt szerint Angelina hősies döntést hozott

Hősiesnek nevezte élettársa, Angelina Jolie kettős emlőeltávolításról hozott döntését Brad Pitt a londoni Evening Standard kedd este megjelent számában.

Nálunk kevesen kértek emlőeltávolítást

A mellrák genetikai szűrését ajánlják, 16 éve végzik is Magyarországon, de a radikális operáció kapcsán megosztottak a szakemberek.

 

Példát adó mellműtét

Ma még nem tudni, hány nőt életét menti meg Angelina Jolie azzal, hogy bejelentette: mindkét mellét eltávolíttatta, hogy ezzel is csökkentse a mellrák kialakulásának kockázatát. „Remélem, minden nő, aki ezt olvassa, megérti, hogy van választása” – írja a 37 éves amerikai színésznő a The New York Times című napilapban.

Jolie, aki az ENSZ különmegbízottjaként humanitárius akciókhoz adja a nevét, most a saját életével próbál példát mutatni. Miután megtalálták nála az örökletes emlőrák kialakulásában szerepet játszó BRCA1 gén mutációját, úgy döntött, hogy leveteti mindkét mellét – ezáltal, az orvosai szerint, 87-ről öt százalékra redukálva az emlőrák kialakulásának esélyét.

Az Oscar-díjas színésznő nem véletlenül határozott így: anyja 56 évesen, hosszú szenvedés után halt meg petefészekrákban. Nem is titkolja Angelina Jolie, hogy az Orvosi választásom című írásával a nőtársait szeretné meggyőzni. „Arra bátorítok minden nőt, főleg, ha már előfordult a családjában emlő- vagy petefészekrák, hogy tájékozódjon, forduljon segítségért orvoshoz, és utána hozzon megfontolt döntést.”

Az ő döntése a kilenchetes műtétsorozat volt, amelynek során eltávolították a melleit, majd mellimplantátumokat helyeztek be. Mint a cikkben hangsúlyozza, ez semmilyen módon nem csökkenti a nőiességét.

Világszerte nagy visszhangot váltott ki a színésznő bejelentése. William Hague brit külügyminiszter, aki Jolieval együtt márciusban – immár a műtétek idején – látogatott el menekülttáborokba a Kongói Demokratikus Köztársaságban, azt mondta: „Semmi jelét nem adta, hogy orvosi kezelésen esik át. Azt hiszem, nagyon bátor nő, aki sokak példaképe lehet.” Angelina Jolie azért járt az afrikai országban, hogy felhívja a figyelmet a tömeges nemi erőszak problémájára a fegyveres konfliktusok térségében. Ugyanezért jelent meg – szintén az operációk alatt – a G8-as külügyminiszterek londoni tanácskozásán.

Egészségügyi aktivisták is az amerikai sztár bátorságát emelik ki. Wendy Watson, aki Nagy-Britanniában létrehozta az Örökletes Mellrák Országos Segélyvonalat, a The Guardian című napilapnak úgy nyilatkozott: „Nagyon jó, hogy nyilvánosságra hozta a műtétjét, ennél ismertebb embert találni sem lehet.” S végül családi összetartásból is példát kaphattak Angelina Jolie rajongói, csakhogy a hollywoodi stílusú történet ezúttal jó ügyet szolgál. A férj, Brad Pitt színész „a műtétek minden percében” a felesége mellett volt, s végig a szerelméről és a támogatásáról biztosította. Ami pedig a művészpár hat gyermekét illeti (három biológiai, három örökbe fogadott), Jolie szerint ma már nem kell félniük, hogy – a nagyanyjukhoz hasonlóan – az anyjuk is rákban hal meg. Ezt írja erről: „Látják a kis sebhelyemet, ennyi az egész. A mama egyébként ugyanolyan, mint eddig.”

Angelina Jolie édesanyjával, Marcheline Bertrand-nal egy 2001-es fotón. Nem akart az anyja sorsára jutni
Angelina Jolie édesanyjával, Marcheline Bertrand-nal egy 2001-es fotón. Nem akart az anyja sorsára jutni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.