Kék az ég és zöld a fű

Anglia 1966-ban a július 11-énkezdődő labdarúgó-világbajnokságra készült, szinte valamennyi polgára kívülről fújta a skifflekirály Lonnie Donegannek a vb kabalafigurájáról, World Cup Willie-ről írt nótáját („Ő mindenki favoritja a tornán”), ám az FA Kupa döntője sem szorult háttérbe.

Megőrzik-e Szabadka arcát?

Billegünk a szabadkai belváros utcáinak kövezetén.

Rajongó a rendezői székben

Hollywood most talán legfontosabb rendezője, J. J. Abrams ma már nemcsak a Star Trek-univerzum felélesztőjeként ismert, hanem a konkurens StarWars frontembereként is. A Star Trek – Sötétségben berlini premierjén adott interjút a Népszabadságnak. INTERJÚ

Tamás Ervin: Társasjáték

A szemünk előtt zajlik egy lélektani kísérlet.

'Megül' a szippantós

Hülye egy ember az, akinek az emésztésről csak a kaukázusi kefir jut eszébe – morog Béla, aki másfél évtizede csak, mint Szarszippbéla szerepel a telefonkönyvemben.

 

Hüllővel álmodik

Ida néni a hajánál is hosszabb üzenetet hagyott a telefonunk rögzítőjén. Azonnal szóltam Lemnek. Attól féltem, hogy Ida néni mássalhangzóitól elromlik az üzenetrögzítőnk hangszórója. Attól féltem, hogy megváltozik az életünk. Ida néni fenékig érő hegedűszín hajáról hamarabb hallottam, mint Lem nővérének a szívbetegségéről, vagy a bátyja és az édesanyja tettlegességig fajuló veszekedéseiről. (Lem édesanyja nem főz levest a fia által lőtt fácánokból. Lem bátyja nem eszik felületesen elmosogatott tányérokból.)

Ida néni, Lem másodfokú nagynénje izotópvizsgálatokra, ultrahangra és biopsziára jegyeztette elő a kislányát Budapesten, mert a vidéki műszerekben nem volt bizodalma. Lem édesanyja pénzt adott a vonatútra, Lem nővére a paraszolvenciára. Ida néni fröccsöntő fizetésből tartja el a kislányát, és most Lem egyszobás albérletében – a mi albérletünkben – akart megszállni, amíg a fővárosi orvosok megerősítik vagy megcáfolják a vidéki diagnózist. Ida néni kislánya tizenegy éves, és a nyirokmirigyei hónapok óta diónyiak. A limfocitái nem tudják, mi a halál.

Azt hittem, Lem el akar dugni a vendégek elől. Erre a kis időre költözzek a nagybátyámékhoz, mondja majd. Sírtam is, hazudtam később. Utálom Rákosszentmihályt. De Lem már kivasalta a vendégágyneműt meg a vendégtörülközőket, és a szűrömet még mindig nem tette ki. A rokonok érkezése előtti napon előásta a vendégmatracot. A szekrény mögött tartottuk. Annak idején két éjszakát töltöttem ezen a matracon, amíg ki nem derült, hogy Lem ágyában, Lem paplana alatt, Lem forró testéhez bújva is alhatok. Szeretem felidézni azt a szomorú idegenséget, amit az összekerülésünk előtti időkben láttam Lem tekintetében – szeretem arról faggatni Lemet, hogy miért épp az egymásra találás előtti pillanatok tűnnek a legreménytelenebbnek.

Lecseréltem a matrac huzatát, a kispárnák héjára pedig visszavarrtam a patentokat. Elraktam az árulkodó feliratú noteszokat, a nekem címzett leveleket, az alvózoknikat. Lem azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy eltanácsoljon a lakásból. Hittem neki. (Még sosem tette próbára a bizalmamat.) Felporszívóztam, megtisztítottam az ablakot. Lem megpuszilt, aztán vette a cipőjét, a kabátját, és sietett Ida néniék elé az állomásra. Lem nagyon szép, amikor hátráltatom. Ha keresztülnéz rajtam, miközben ölelgetem, ellát a Nyugati pályaudvarig.

Megérkeztek. Alig tudtam leplezni a csalódásomat: Ida néni hegedűszínű haja megőszült. Nem tudom, mi lehet az üzenete annak, hogy a szerelmeim, a teniszezőim, az ismerőseim – a tanítványaim – megismerkedésünk előtt élik virágkorukat. Ida néni nem változtatott a lánykori hajviseletén. A sprőd, szürke hajzuhatag a combját verte, a halántéka és a válla közt sátorszerű szemellenzőt képezett. Ha a fejét forgatta, akkor az arca ebbe a sátorba fordult bele – mint Lem barométerén a Buckingham-palota strázsái: ha rossz idő várható, süllyesztett sínen az őrházikóba siklanak.

Ida néni kislánya egész este hallgatott. Kínáltuk kakaóval, teával, bodzavízzel, de ő a sarkára guggolt a cserépkályha mellett, és a tenyerébe támasztotta az állát. A szeme, mint a dinnyemag. Láttuk, hogy a kályha mellett is fázik. Az anyja ráparancsolt, hogy mutassa meg Lemnek, milyen fagyos a keze. Még sosem érintettem ilyen hideg kezet, mondta Lem fejcsóválva, játékosan. Nem tudom, honnan vette elő ezt az arckifejezést – mintha iszapba mártotta volna a vonásait. Aki így néz, arra is képes lehet, hogy megcsaljon egy férfival. Pedig tudja jól, hogy az én kezemnél senkié sem lehet jegesebb.

Ida néni beszámolt az otthoniakról: Lem bátyja már megint berúgott. Járókerettel szorította be Lem édesanyját a tűzhely és a stelázsi közé. Lem anyja bepisilt, és a meggymagozó hasával csépelte a fia járókeretre kulcsolódó ujjait. A szomszédasszony kihívta Gondozó Mártát, hogy szétválassza őket. Gondozó Márta egy marhát is elbír a hátán. Férfiassága és imbuszkulcsokkal teli övtáskája örökzöld beszédtéma a faluban. Ida néni fröccsöntött ajándékokkal terítette be az ebédlőasztalt: színes kulcsjelölő karikákat, ventilátorzsalut, szélforgókat vett elő. Hogy elfoglaljam a kezem, fölszereltem Lem kórházi kulcsaira a színes jelölőket. A karikák peremén éles taraj futott. Véres ujjbegyemmel összefogdostam a poharat, az ünnepi terítőt.

Jaj, Ida néni. Időnként a tarkójához nyúlt, és megemelte a haját. Azt hiszem, szellőztette. A tizedik kerületben csodatevő iráni orvos rendel, mesélte Lemnek. Rettegek a biopsziától – mondta a kislány előtt. Sosem nézett rám, sosem szólított meg. Úgy támaszkodott az asztalra, hogy kikerüljek a látóteréből. Sárgaborsószín sípulóverében lúdnyaka volt. Ha Lem kiment a konyhába, hogy pogácsát hozzon, meg borkarimás családi fényképeket, Ida néni öszszepréselte az ajkát. Ha ásványvízzel kínáltam, úgy tett, mintha nem hallaná a hangomat. Ki vagyok én, Gondozó Márta? Lem miért nem segít? Nem voltam jelen.

A kislány unta magát. Az ujjbegyével, a tenyere élével számokat, fordított hasú B betűket rajzolt a párás ablaküvegre. Az ábrák körvonala mentén patakok fakadtak, és egyesülve, megerősödve indultak a morzsálódó, repedező gitt felé. Töprengtem, minek a hasonlata ez. Aztán észrevettem valamit. A kislány időről időre az anyja háta mögé somfordált, és csatakos tenyerét nagy műgonddal a fakó hajzuhatagba törölte. Ida néninek szeme sem rebbent, beszélt tovább a foghíjáról – a kamaszkorában megnyert megyei szavalóversenyekről – a közmunkások munkakedvéről. A kislány ötször fordult. Kéztörlőnek használta az anyja haját.

Amikor beesteledett, az előszobába vonszoltuk a matracot. Lem rádobta a hálóinget, az alvózoknit, az újságjaimat. Ida néni levetkőztette a kislányt, összehajtogatta a ruháit. (Ruhácska. Utolsó leheletemig kerülni fogom ezt a szót.) Lem bekapcsolta a fürdőszobai hősugárzót, leterítette a kádkilépőt: ha kimossuk, a szerelmi boldogságnál is puhább. Még láttuk, hogy Ida néni a kádba emeli a kislányt. Még láttuk, hogy a kislány behúzza a nyakát, összeszorítja a szemét. Úgy állt ott, mint az uzsorásnő húga, akire Raszkolnyikov baltát emelt. Túlzás, kicsim, mondta Lem, közben összeszűkített szemmel vizsgálta a vérmaszatos poharat.

Aztán a kályhának döntöttük a hátunk, és Lem megszorította a kezem. Már csak egy hét, biztatott. Láttam, hogy egyenes pilláin az olcsó szemfesték apró göbökbe gyűlt. Csodálom ezeket a göböket. De hogy Lem úgy tekint a testére, mint a fővárosra, az zavar – ott lakik, de máshová született. Figyeltük a gázbojler dohogását. Egyszer csak csattogást hallottunk: mint mikor vizes testet püföl egy szenvtelen, kötelességtudó tenyér. Kiáltott valaki?, suttogta Lem, és a csuklóm után kapott. Kiszaladtunk az előszobába, Lem pedig fülét az ajtóra tapasztva kiabálta: minden rendben, Ida néni? A csattogás abbamaradt, a vizet elzárták. Fogkefe surrogott. A kislány törülközőbe bugyolálva lépett ki az ajtón, sarkában Ida nénivel. Semmi nem látszott az arcukon. Talán tévedtünk. Elvégre nem főben járó bűn, ha valaki kéztörlőnek használja az anyja haját. A fürdőlepedő olyan szorosan volt a kislány testére tekerve, hogy a hónaljánál kifehérült a bőr.

Ida néni letolta a nadrágját, keresztülhúzta fején a sípulóvert. Fonnyadt, csupa bőr mellét behorpasztott felsőtestével takarta, aztán hálóruhába bújt. Ellenőrizte a hálapénzes borítékokat meg a cédulát, amire svábbogárforma betűivel az iráni csodadoktor címét véste föl. A matracot az előszobafal alá lökdöstem. Amikor hanyatt dőltem, alulról láttam a kabátokat. Fölismertem a kislány anorákjából kicsüngő tarka sálat: Lem horgolta, mikor még nem szeretett. Széthajtogattam az újságot, és úgy tettem, mintha olvasnék. A huzat főáramában feküdtem, és fázott a fülem, a nyakam. Hallottam, hogy odabenn Lem Budapest-térképet keres Ida néninek. Megbeszélték, ki alszik majd a fal mellett, aztán lekapcsolták a villanyt. Lem el se búcsúzott tőlem. Hajnalban sikoltozásra ébredtem. Lem hajolt a matracom fölé. Add ide a párnádat, súgta. Ida néni haja a patentra tekeredett. Megemeltem a fejem, Lem pedig kihúzta a nyakam alól a párnát, aminek nem volt a ciháján se patent, se gomb. Szegény Ida néni. Hüllőkkel álmodott.

-
FOTÓ: SOPRONYI GYULA
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.