C3–C4

Nem csomag ez, csak időhúzás. A kormány most csak sakkozik az Európai Unióval. Tolt egyet a gyalogon, átküldte a C3-ról a C4-re, hogy az időellenőrzés előtt még egy semmilyen lépéssel nyerjen gondolkodási időt, közben pedig megnézze, mit is húz az ellenfél.

Nem tudjuk, Orbán Viktor kapott-e előzetes jelzéseket, hogy egy kis korrekcióval elérhet-e valamit, kiengedhetik-e a nyáron a túlzottdeficit-eljárás alól. Valószínűsítjük, arról azért értesült: csomag nélkül biztos, hogy legalább szeptemberig meghagyják a szégyenpadon. Ami alapvetően nem probléma, csakhogy amíg ott az eljárás és a pénzmegvonás réme, addig az Európai Bizottságnak módja van kérni ezt-azt. Informálisan, de kellő erővel.

A kormány most arról döntött, hogy zárol 90 milliárdot. Az összeg bizonnyal hiányozni fog néhány területen, ha a fűnyíró itt-ott mégiscsak mélyebben vágna, hogy máshol többet hagyhasson. Ám költségvetési szempontból ez semmiség –meg sem látszik. Persze van kemény elhatározás arról is, hogy majd leállítanak beruházásokat – hacsak nem adják el (mondjuk) a Mol-részvényeket vagy a felesleges állami ingatlanokat. Mert akkor ebből szereznek erre pénzt. Ez azért nem az a strukturális reform, amit a bizottság látni szeretne, ahogyan a fenyegetésnek beillő adóemelési javaslatok sem azok.

Számszakilag megvolnánk, mondja Orbán, és igaza is van: ha Brüsszelnek tényleg az volna a baja a magyar költségvetéssel, amit mondott róla, akkor ezek után nem szabadna, hogy problémája legyen. Valójában tehát az a kérdés, hogy Brüsszelnek tényleg a költségvetés számaival volt-e problémája. Ha mással is, azt majd onnan tudjuk meg, hogy még találnak hiánynövelő tételt és kockázatot. Ez egy ilyen játék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.