Költözés

Azt már megszokhatták a nagyvárosban élők, hogy a hatéves gyerekek feltűnően gyakran költöznek el otthonról. A nagyihoz, a barátokhoz, bárkihez, akit a család ismer. A lényeg, hogy a pótszülők ott lakjanak, ahol a környék legnívósabb általános iskolája működik, ahová csak a „körzetes” csemeték juthatnak be.

A dobozolás persze elmarad, a virtuális lakcímváltást néhány héttel később követi az újabb, amikor is papíron hazaköltöznek a lurkók. A két időpont között pedig megtörténik az iskolai beíratás. Jövőre új dimenziók nyílhatnak meg. Az óvodai beiratkozások idejére papíron már a hároméveseket is „kipaterolhatják” a szüleik a lakásból, persze csak azért, hogy a megfelelő lakcímkártya megszerzésével kinyissák csemetéjük előtt az elit óvoda ajtaját.

Új jelenség dívik ugyanis: számos településen újrarajzolják az óvodai körzethatárokat, hogy a legnépszerűbb intézmények felvételi körzetét leszűkítsék, a félig üresen álló ovikét pedig megnöveljék. Mindez az önkormányzatok előrelátását dicséri, hiszen tisztában vannak azzal, hogy jövő szeptembertől minden hároméves csöppséget fel kell venni az óvodába. Nem csupán arról van szó, hogy a mostaninál több ovist kell majd leültetni a csoportszobákban, de arról is, hogy a jelenlegi üres férőhelyek zöme máshol van, mint ahol kellene.

Ahol sok a gyerek, vagy ahová a szülők többsége szeretné beprotezsálni a porontyát; ott már most nagy a zsúfoltság. Az előrelátó települések lázasan bővítik az óvodákat, emelik a csoportlétszámokat. És átrajzolják a körzeteket, hogy kiegyenlítettebbé tegyék a férőhelyleosztást. Ez utóbbiban azonban csalatkozni fognak, aligha akad leleményesebb szerzet a gyermekéért küzdő szülőnél. Jönnek az eddigi legapróbb fantomköltözők.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.