Brüsszel csomagot akar

Az Európai Bizottság szerint idén és jövőre sem kerül a GDP 3 százaléka alá a hiány.

 

Koki

Sokba nem került volna az eurokratáknak, hogy a magyar kormánnyal tegyenek egy kis jót.

A mostani előrejelzés egy koki, semmi más. Azt nem lehet komolyan venni, hogy Brüsszelben meg tudják mondani: 30 milliárd forinttal többet költ majd a kormány az idén, mint szeretné, a jövő évi büdzsében pedig 120 milliárddal többet. Ilyen előrejelzési pontosság nincs. A jóslat üzenete: ne tessék szórakozni velünk! Brüsszel érdemi kifogásokat nem emelhet az alaptörvény negyedik módosításával szemben.

Jöhetnek levelek, de a kifogásokra néhány perc alatt talál választ a kormány. A bizottság azért sem tiltakozhat, mert helyi politikusok csúnyákat mondanak az igazságügyi biztosra. Vannak viszont más eszközeik. Az egyik, hogy az uniós pályázatoknál némely jogtechnikai problémákat vesznek észre, és ezekre hivatkozva lazán visszatartják néhány százmilliárd forint kifizetését. Ez nem jó a kormánynak, mert több hitelt kell felvennie, mint tervezte. Nem óriási tétel, de azért jelzés. A másik, hogy úgy vélik, valahogy csak ki fog csúszni abból a 3 százalékból a költségvetés hiánya.

És persze ki lehet kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, de hát ehhez „új intézkedésekre” van szükség. Biztos vannak ötleteik is, aligha lesz elég nekik egy kis zárolás, pedig a számok alapján ez bőven megfelelő lenne. Mi lesz, ha csak kemény, a kormány népszerűségét csökkentő intézkedésekkel lesznek meggyőzhetők? Az unióban is tudják: válság idején felesleges országokat szívatni azzal, hogy 3 százalék alatt kell tartani a hiányt. De ha valaki jogi blabla mögé rejtőzik, amikor kérnek tőle valamit, az ne csodálkozzon, ha rigorózusan alkalmazott jog alapján verik el rajta a port.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.