Az első lépés megvolt

Négypontos együttműködési megállapodást kötött az MSZP és az Együtt 2014–PM, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon a szocialisták választmányi ülésén szombaton; ezzel határozott lépést tettek az őszre tervezett ellenzéki összefogás felé. Az összeborulás nem volt feltétlenül problémamentes, a tanácskozás után volt némi politikai és kommunikációs zökkenő.

A találkozó is kerülő utak után jött csak össze: Bajnai június közepét javasolta az együttműködési tárgyalások megkezdésére, de Mesterházy már másnapra tárgyalóasztalhoz hívta az Együtt 2014–PM szövetséget. Utóbbi azonban továbbra is időt kért azzal, hogy mindkét tömbnek rendeznie kell előbb a saját szövetségi hálóját és növelnie a támogatottságát. Bajnai végül egy tévényilatkozatban arra tett utalást, hogy örömmel részt venne az MSZP pártparlamentjének ülésén, ezt hallva pedig Mesterházy telefonon hívta meg a szombati tanácskozásra.

A zárt ülésen forrásaink szerint Bajnai elsorolta azokat az érveket, amelyeket korábban a nyilvánosság előtt is elmondott az együttműködés lehetséges menetrendjével kapcsolatban. A hozzászóló szocialisták – állítják forrásaink – az időhúzást kifogásolták: azt mondták, a választók nem értik a késlekedést, ha megvan az alapvető szándék. A Népszabadság értesülései szerint végül Mesterházy Attila egy többpontos együttműködési szerződést ajánlott az Együtt 2014–PM szövetség vezetőjének, amelyből négy pontban helyben meg is állapodtak.

Így a két szervezet közös jelölteket fog állítani az egyéni körzetekben, a hátralévő időközi választásokon egyeztetett módon történik majd a jelöltállítás, a politikai akciókkal nem fogják egymást és leendő partnereiket gyengíteni, és ugyanez igaz a szervezetfejlesztésre és a jelöltek kiválasztására is. Értesüléseink szerint két további pont is lett volna a megállapodásban, az egyikben azonban csak félig, a másikban pedig egyáltalán nem jutottak közös nevezőre.

Az egyik pont kimondta volna, hogy az ellenzéki együttműködés az országban békét és nyugalmat akar, amelyhez az MSZP-sek hozzátették volna, hogy a béke és nyugalom megteremtése mellett az elmúlt évek országdúlását sem felejtik, és annak felelőseit el fogják számoltatni. A szocialisták azt is bevették volna a megállapodásba, hogy a részletes egyeztetést mielőbb megkezdik, ezzel kapcsolatban viszont Bajnaiék ragaszkodtak a korábban meghirdetett időponthoz, június közepéhez. Ez egyébként okozott félreértést a felek között, miután az Együtt 2014 kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték: Bajnai látogatása nyomán az MSZP is „elfogadta” a tárgyalás menetrendjére (azaz a júniusi kezdésre) vonatkozó javaslatot.

E kifejezést sokan sérelmezték a szocialista pártban, állítólag Bajnai és Mesterházy telefonon beszélt is egymással az esetről – hiszen egy „problémamegoldó személyes forródrót” fenntartásában is megállapodtak szombaton –, amelynek az eredménye az volt, hogy a szocialisták hivatalosan nem „elfogadták”, hanem „tudomásul vették” a Bajnai-féle menetrendet. Ugyanakkor, teszik hozzá forrásaink, szinte kizárt, hogy a június közepéig tartó időszakban ne kerülne sor még további, hasonló találkozókra, függetlenül attól, hogy hivatalosan mikor kezdik el a szövetség formába öntését.

Szintén okozott némi feszültséget az épp szövetségre készülő felek között a zuglói összefogás ténye, illetve annak Együtt 2014-es cáfolata. Történt ugyanis, hogy szombaton a közös Bajnai–Mesterházy-sajtótájékoztatón az MSZP első embere bejelentette: a két erő közeledését jól mutatja a zuglói összefogás is, a XIV. kerületben ugyanis együttműködési megállapodást írt alá a helyi Együtt 2014, az MSZP és a DK.

A Bajnai-féle szervezet viszont a már hivatkozott vasárnapi közleményben cáfolta az együttműködés tényét, mondván, csak valami félreértés történhetett, valójában semmilyen koalíció nem köttetett a kerületben. Forrásaink szerint valójában az történt, hogy a zuglói Együtt 2014 nevében az együttműködést aláíró Szolidaritás-aktivista nem egyeztetett Bajnaiékkal, illetve a központtal, így arról a volt kormányfőnek nem is volt tudomása a bejelentéskor. A szocialisták ezt értetlenül fogadták. Ezzel együtt forrásaink egybehangzóan állítják: a Bajnai–Mesterházy-találkozót mindkét oldal eredményesnek tartja.

– Jelentős előrelépés történt az ellenzék erejének összefogása felé vezető, amúgy meglehetősen rögös úton – így értékelte Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője a történteket. „Mindez azt jelenti, hogy a baloldali ellenzék két nagy erejéhez lesznek kénytelenek igazodni a kisebb baloldali pártok; például a DK vagy a nemrég megalakult Bokrosvagy Fodor-párt.”

– A Bajnai–Mesterházy-összefogásnak elsősorban kommunikációs jelentősége van, az elmúlt hetek nyilvános vitáit és üzengetéseit hivatott ellensúlyozni – ezt már Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője nyilatkozta lapunknak. Hozzátette: a hétvégi bejelentés valójában nem több egy már korábban is sejtett szándék deklarálásánál, az együttműködés mikéntjéről keveset árultak vagy döntöttek el.

Bajnai és Mesterházy kézfogása az MSZP székháza előtt
Bajnai és Mesterházy kézfogása az MSZP székháza előtt FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.