Nemzetinek álcázott multik jöhetnek

Az Európai Bizottság nem támasztott ellenvéleményt a februárban az uniónak véleményezésre benyújtott trafiktörvénnyel szemben – adta hírül a múlt héten a Magyar Távirati Iroda.

Zsebre vágják a dohánypiacot

Új időszámítás kezdődik a dohánypiacon.

Egymillió alatti dohánybolt-koncessziós díj

– Egyelőre nem kívánok konkrét számokat mondani a trafikok koncessziós díjával kapcsolatban, még a nagyságrendekről sem, jövő hét csütörtökön minden kiderül.

Nemzeti vegyesbolt lett a trafikokból

Megszavazta a parlament a trafiktörvény módosítását.

Nem hoz túl nagy dohányt az állami trafikbiznisz

Hétfő este közzétették a NDN honlapján a trafikpályázat nyerteseinek nevét - csak a nevét.

 

Letarolt dohánypiac

Bár Rogán Antal fideszes frakcióvezető szerint a Nemzeti Dohányboltok pályáztatásának célja az volt, hogy azok jussanak lehetőséghez, akik eddig is ezt csinálták, a végeredmény lényegében újraosztja a tavaly csaknem 328 milliárdos dohánypiacot.

A dohány-kiskereskedelem államosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként még azzal indokolta, hogy az a multik helyett magyar kisvállalkozóknak –köztük tartós munkanélküliek vagy csökkent munkaképességűek – teremthet majd önálló egzisztenciát.

A július elsejétől életbe lépő változásra – akkortól csak a Nemzeti Dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni – a lakosságnak is fel kell készülnie, ugyanis az eddigi 48 ezer helyett alig több mint 5400 helyen lehet majd dohányt vásárolni, s mivel 1400, javarészt ezer főnél kisebb településre nem adtak be pályázatot, ezekben a falvakban a mai állás szerint lehetetlen lesz legális formában dohányhoz jutni.

A nyertesek között az üzleti élet és a dohányszakma prominensei éppúgy megtalálhatók, mint átlagemberek. Volt település, ahol a helyi postás kapott lehetőséget, de olyan is, ahol a polgármester. Művész is található a listán, a maximálisan kiadható öt licencet kapott például Palcsó Tamás énekes, a TV2 időjósa, Gaál Noémi is nyithat majd Nemzeti Dohányboltot.

A CBA igazgatóságának egyes tagjai is nyertek: Breier László, Rubóczky József, Gyelán Zsolt, Viszokay Árpád, Krupp József, Lekeny György és a hozzátartozóiknak gondolható személyek összesen 23 koncessziós jogot szereztek meg. A trafikpályázat másik nagy befutója az eddig is a dohányüzletben utazó Cigar Towerhez köthető. Csetényi Csaba – az Index szerint Rogán Antal szomszédja, a politikus ezt a portálnak nem cáfolta –, Csetényi Zsuzsanna és Krskó Tibor összesen 12 koncessziót vitt el az V. és az I. kerületben. A Magyar Dohánykiskereskedők Egyesületének elnöke, Lengyel Antal egyben az NDN Zrt. felügyelőbizottsági tagja is. Lengyel Antalné Hörömpöli Anita Tatán és Oroszlányban öt trafikot nyithat.

Nagy átalakuláson ment tehát keresztül a trafiktender. Eredetileg azt mondták, hogy 5-10 ezer család juthat majd így megélhetéshez. Később kiderült, hogy ez jobbára csak retorikai fogás volt. A trafikpályázat feltételeiből már világosan kiolvas ható volt, hogy jobbára annak lesz érdemes indulni a pályázaton, aki mögött valamilyen tőkeerős szereplő áll. A pályázaton elnyerhető 120 pontból 60-at ért egy jó üzleti terv, a megváltozott munkaképességre, tartós munkanélküliségre legfeljebb három pontot lehetett kapni, ugyanannyit, mint arra, ha a pályázó vállalta, hogy részt vesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakmai képzéseken.

Szakmabeliek szerint önmagában a dohány, illetve az alkohol kereskedelméből igen nehezen tartja fenn magát egy trafik. Ugyanakkor a kiírás feltételei között volt, hogy a koncessziós üzletet csak a nyertesek betéti társaságai vagy egyéni vállalkozásai üzemeltethetik, ahol a cégvezető-vállalkozó a saját magánvagyonával felel a trafikja esetleges kudarcáért. Így jobbára azoknak érte meg pályázniuk, akik legalább három trafikkal el tudtak indulni.

Új boltot kereshetnek
Új boltot kereshetnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.