Nem zörög

Az Európai Néppárt (EPP) hivatalosan cáfolta, hogy vezetői Dubrovnikban a Fideszről tárgyaltak volna, s nincs okunk kételkedni benne, hogy igazat mondanak.

Eszerint az erdélyi Új Magyar Szó honlapját tudósító Moldován Árpád Zsoltot valaki félrevezette, netán az ujjából szopta a történetet arról, hogy a magyar kormánypárt európai elvbarátai dühöngenek Orbán Viktor demokráciaellenes politikája miatt, és köreikben már a Fidesz kizárása is szóba jött. Mielőtt valaki rövid úton lekomcsizná az erdélyi kollégát, közbevetnénk, hogy Moldován a New York-i Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) munkatársa, s az alapítvány vezetői elég közel állnak Orbánhoz.

Az is megér egy misét, egyáltalán hogyan vetődhet föl a kérdés, hogy a néppárti politikusoknak (közéjük tartozik José Manuel Barroso, a bizottság elnöke és Viviane Reding alelnök, alapjogi biztos is) tele van-e a hócipőjük a magyar kormányfővel. Ha valaki például Navracsics Tibor igazságügyi miniszter különböző ügyekben Redinghez intézett leveleit olvassa, nem lehet nem észrevenni a hangnem durvulását. Barroso pénteki levele sem volt barátságos.

A negyedik alkotmánymódosítás kapcsán az unió komoly aggályait fejezte ki, és nyomatékosan kérte Orbánt és kormányát, hogy kezelje ezeket az aggályokat, határozott és egyértelmű módon oldja meg őket. Ez az a háttér, amely előtt nem tűnik képtelenségnek a kizárás fölvetése. A cáfoló nyilatkozatban a néppárti sajtós kijelentette: bizonyos abban, hogy Magyarország együttműködik majd az európai intézményekkel, ahogyan korábban a médiaszabályozás ügyében is tette. Vagyis a néppárti szolidaritásnak ára van. Kedden Strasbourgban az EPP mindenképpen megvitatja magyar tagszervezetének a helyzetét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.