Ötmillió gyermek „apja” volt

Harminckét éves volt már 2010-ben Louise Brown, az első lombikbébi, amikor a mesterséges megtermékenyítés úttörője, Robert Edwards megkapta a munkásságát elismerő orvosi-élettani Nobel-díjat.

A lovagi címet egy évvel később érdemelte ki. Az élők sorából a héten 87 éves korában távozott tudós halálának hírét munkahelye, a Cambridge-i Egyetem jelentette be, hozzátéve: „tevékenységének világszerte óriási hatása volt”. Peter Braude, a londoni King’s College szülészeti és nőgyógyászati tanszékének tiszteletbeli professzora szerint „kevés biológusnak sikerült olyan pozitív és gyakorlati változásokat megvalósítania az emberiség életében, mint neki”. Az immár anya Louise Brown elmondta, mindig is „nagyapjának tekintette” Edwards professzort. A ma már Mrs. Mullinder névre hallgató, 1978. július 25-én Oldhamben született fiatal nő természetes terhességének híre 2006-ban bejárta a világsajtót.

Amikor Edwards 1970-ben a kutatás finanszírozásához kért segítséget, a brit Medical Research Council azzal utasította el, hogy a „világ túlnépesedése miatt nem szabad kezelni a terméketlenséget”. Később, az eljárás biztonságát és a szülők túláradó boldogságát látva a rossz érzések, kritikák fokozatosan eltűntek. Az egyetlen jelentős intézmény, mely mind a napig nem fogadta el a mesterséges megtermékenyítést, az a katolikus egyház.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.