Alkony után Olajág

Véget érni látszik a budapesti Arany Alkony idősotthonok kálváriája. A fővárosi kormányhivatal április elsejével megadta a jogerős működési engedélyt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által alapított Olajág Otthonoknak, ezzel hosszú évek után egy kézben egyesült az ingatlanok tulajdonjoga és az üzemeltetés.

A Chábád Lubavics zsidó mozgalomhoz kötődő EMIH vezetői a múlt héten kapták kézhez a működési engedélyről szóló jogerős határozatot. Elsőként az otthonok ezerháromszáz lakóját és hatszáz dolgozóját értesítették a hírről, hiszen ők szenvedtek a legtöbbet a bizonytalanságtól. A pénteki üdvözlőlevél után vasárnap személyesen is végigjárták az intézményeket, hogy ismételten megnyugtassák az idős embereket, mindennapi életükben csupán annyi változik, hogy remélhetőleg javul az ellátás minősége.

A gondozói kar és a személyzet nem változik, az új üzemeltető vállalta, hogy átvesz minden dolgozót. Aki távozni szeretne, természetesen megteheti, de ilyen jelzés még nem érkezett a hitközséghez. Az otthonok továbbra is ökumenikusak lesznek, csupán annyi változik, hogy a meglévő hitéleti lehetőségek mellett az izraelita vallás is elérhető lesz.

– Az Olajág határozatlan időre kapta meg a működési engedélyt, így az időseket nagyon megterhelő bizonytalanságnak vége – jelentette ki lapunknak Nógrádi Bálint, a Medicatus cégcsoport új tulajdonosok által kinevezett vezérigazgatója.

Mint arról a Népszabadságban elsőként számoltunk be, a fővárosi kormányhivatal tavaly márciusban vonta vissza először a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét, mivel az épületek használatáról 2011 júniusa óta nincs érvényes megállapodás. Az otthonokat 2008-tól üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM ugyanis csak bérelte az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de 2011 óta nem fizet. A döntéssel ellátási kényszerhelyzetbe kerülő fővárosi önkormányzat azonban nem szívesen vette volna a nyakába az intézményeket és a misszió adósságait, így bíróságon támadta meg a határozatot.

A misszió is fellebbezett. A Fővárosi Törvényszék tavaly november végén hatályon kívül helyezte a korábbi visszavonó határozatot, és új eljárásra kötelezte a fővárosi szociális és gyámhivatalt. Az önkormányzatnak tehát kifejezetten kapóra jött az EMIH ajánlata, miszerint átveszi az otthonokat. Sőt, a gazdasági és engedélyezési csapda elkerülése érdekében két brüsszeli – a Brit Europe és a Chanosh – zsidó alapítvány augusztusban meg is vette az intézményeknek helyet adó épületeket a tulajdonos Medicatus cégcsoporttól. Így lehetővé vált a tulajdonosi és üzemeltetési jogok egyesítése.

Csakhogy a szociális törvény eredetileg úgy rendelkezett, hogy fenntartóváltás esetén vissza kell fizetni az egyházi kiegészítő támogatás elmúlt öt évre számított átalányösszegét. Mivel senki se akart fizetni, a fővárosi önkormányzat törvénymódosítást kezdeményezett, amelyet az Országgyűlés támogatott. Ezzel lehetővé vált, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma mentességet adjon a férőhely-korlátozás, illetve a támogatás visszafizetése alól.

A fővárosi kormányhivatal erre – akárcsak a Pest megyei – 2013. március 31-ével újra visszavonta az Arany Alkony idősotthonokat üzemeltető misszió működési engedélyét, egyúttal kötelezte, hogy hagyjon fel a szociális szolgáltatással az intézményben. A határozat más részében viszont jelezték, hogy a működési engedély visszavonása miatt ellátatlanul maradó idősek érdekében engedélyezési eljárást folytatnak a feladatellátásra jelentkező – a fővárosi önkormányzat által is támogatott – egyházi fenntartóval, amely az ellátottakat és a dolgozókat is átvenné. Ez volt az Olajág.

A misszió ugyan megfellebbezte a határozatot, de a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elutasította a kérelmet, így a kormányhivatal kiadhatta a működési engedélyt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.