Csak az a vég...

A Puskás Ferenc stadionban sokáig csoda készült, ám a hosszabbításban kapott góllal kicsúszott a győzelem a magyar labdarúgó-válogatott kezéből. A Magyarország–Izrael „barátságos” mérkőzésen történt antiszemita botrány miatt üres lelátók előtt tartott világbajnoki selejtező végül 2:2-es döntetlennel zárult. Románia akarata érvényesült: egy pontért jöttek, eggyel távoztak.

Az MLSZ az Ötvenhatosok terén rendezett kivetítős, zenés meccsnézést, „Magyarország összes szurkolótábora”, azaz a radikális-szélsőséges csoportok viszont a stadionnál. Itt rengeteg volt a rendőr, s a mérkőzés végén rendbontás alakult ki: a Dózsa György útnál felállított színpad előtt néhány szurkoló sörösüveggel dobálta a rendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be. A „szurkolók” betörték egy rendőrautó hátsó szélvédőjét, a rendőrök sorfallal próbálták a metrómegálló felé terelni a tömeget, amelyből több embert kiemeltek.

A szélsőjobboldal hatókörébe tartozó rockegyüttesek a mérkőzés előtt negyedóránként váltották egymást, s a közönség óriáskivetítőn nézhette a meccset. A rendezvényt a Carpathian Brigade nevű szurkolói tömörülés hozta tető alá. A Fradimob.hu oldalon terjesztett program szerint az Ultras Liberi arra buzdította „Magyarország összes szurkolótáborát”, hogy a lehető legnagyobb létszámban jelenjenek meg a helyszínen. „Hozzátok el zászlóitokat – írták –, transzparenseiteket és a szükséges hangulatfokozó eszközöket! Székely zászló kötelező!”

A szervezők elhatárolódtak az MLSZ által szervezett, fogalmazásuk szerint „regisztrációhoz kötött, cigány előadókat felvonultató rendezvénytől. A koncertes-szurkolós-demonstrálós megmozduláson nagyjából négyezren gyűltek össze, a felhívásnak megfelelően nagyon sok székely zászlóval. (Akinek véletlenül nem volt, az a helyszínen is vehetett magyar zászlóval együtt 2000 forintért.) Az eseményre nagy erőkkel készült a rendőrség, teljes felszerelésben körbevették a stadiont, ötvenméterenként kisebb csoportokban posztoltak, és időnként igazoltatták az arra járókat. A rendőrök türelmesen végighallgatták azt is, ha valaki erőteljesebben fogalmazott. A hivatalos színpad előtt nagyjából kétezren szurkoltak.

Az ultrák színpadáról köszöntöttek 22, Poznanból érkezett lengyel harcostársat is, aki már itt volt március 15-én is, de akkor hiába, mert akkor – ezt mondta a hangulatfelelős –, elmaradt a program. Ezért jöttek vissza a meccsre a lengyel „bajtársak”. A román himnusz alatt a tömeg székely himnuszt énekelte, később pedig ugyanazokat a rigmusokat skandálták, amelyeket benn szoktak énekelni a stadionban. A focira kevésbé gerjedők is szívesen bekapcsolódtak a Vesszen, Trianonba, az olykor rutinszerűen zsidózó, máskor az MLSZ szexuális beállítódását taglaló kórusokba.

A félidőben, amikor még megvolt az egygólos előny, örömteljes ugrándozás vette kezdetét. Erre a hideg miatt vállalkoztak egyre többen. A második félidőben még nagyobb lett a mozgás, de a végén óriás volt a csalódottság. Az Ötvenhatosok terén is úgy tetszett, fesztiválhangulatban ér véget a rendezvény, felhangzott a „Szép volt, fiúk!”, a drukkerek ég felé lökött kezekkel várták a lefújást, és akkor egyenlített a román válogatott.

93. perc a Dózsa György úton
93. perc a Dózsa György úton FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.