Betemetett ország

Ünnepre készült az ország, de az időjárás átírta a forgatókönyvet: csütörtökön Nyugat-Magyarországon viharos, orkánerejű szél kerekedett, havazni kezdett, emiatt pedig néhány órán belül számos megyében katasztrófahelyzet alakult ki, volt, ahol háborús állapotok uralkodtak: közel hatezer jármű akadt el az utakon.

Mivel a szél nem csitult, s a havazás sem gyöngült, az elakadt közlekedők jelentős részét nem sikerült kimenekíteni a helyenként két-három méter magas hótorlaszok közül, így sokan autójukban rekedtek éjszakára. Információt nem kaptak, a közútkezelők honlapja, telefonközpontja elérhetetlen volt, meleg tea, ennivaló nem érkezett, az erre hivatott szervek sokáig lényegében rájuk sem néztek.

A katasztrofális helyzetről mindent elárul egy kocsijával elakadt család segélykérő üzenete: „S. O. S., egy család, két pici gyerekkel (1 és 4 éves), továbbra is egy helyben vesztegel az M1-esen 18 órája. Ha valaki a közelben van, és egy kicsit is tud segíteni, keresse meg őket.” Pintér Sándor belügyminiszter azonban péntek délben – miközben még mindig több száz jármű volt a hó fogáságában – arról beszélt, hogy elégedett a mentéssel, de az állampolgári fegyelemmel nem, mert sokan annak ellenére is autóba ültek, hogy tudták, nem szabad útnak indulni.

Nos, a meteorológiai szolgálat kétségkívül időben jelezte a havazás és hófúvás veszélyét, de az állami szervezetek későn reagáltak a kialakult helyzetre. Nem véletlen, hogy az M7-es autópályát csak csütörtök este zárták le, amikor már mindenütt roncsok szegélyezték az utat és autósok százai vesztegeltek, a honvédség lánctalpas járműveit pedig csak péntek délelőtt vetették be.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont köszönetet mondott Pintérnek a védekezési munka megszervezéséért, miként a katasztrófavédelem vezetőjének, Bakondi Györgynek is. Áder János államfő is sietett enyhíteni a feszültséget: „Reméljük, hogy az idő hamarosan kegyesebb lesz hozzánk, és mindazok, akik még várnak a segítségre (…), néhány óra múlva már csak egy rossz álomként emlékeznek vissza arra, ami az elmúlt 24 órában velük történt” – mondta.

A politikai vihart nem sikerült megakadályozniuk. „Miniszterelnök úr, az ország nem működik. Láthatja, százak, ezrek maradtak az út szélén, pedig ön azt mondta, hogy nem hagyja őket ott” – ezt mondta Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón szólította fel a kormányfőt, hogy „haladéktalanul utasítsa Pintér Sándor belügyminisztert és az állampolgárok biztonságáért felelős kormányzati szervek vezetőit, hogy tegyék végre a dolgukat!” Szerinte ugyanis sem a lakossági tájékoztatás, sem a mentés megszervezése és irányítása nem volt megfelelő.

A pártelnök kitért arra is: különös, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság „rendkívüli időjárási körülményekre hivatkozik”, holott az ítéletidőt már egy hete jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szocialisták ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik a felelősség kivizsgálására, és belső vizsgálatot várnak a kormánytól is. A Fidesz-frakció azonnal reagált, s víziónak nevezte a vizsgálóbizottságot, továbbá politikai hasznonlesőnek az MSZP elnökét. Amit biztosan lehet tudni: két ember halt meg a havazás következtében tömegkarambolban, lapzártánk idején egy ember volt életveszélyben – ő egy elakadt mentőben vesztegelt. Tegnap estére még 155 embert és 285 járművet nem sikerült kimenteni a hó fogságából. Orbán Viktor kormányfő késő este jelentette be, hogy mindenkit kihoztak a hóakadályok mögül.

Pénteken már a tankokat is bevetették
Pénteken már a tankokat is bevetették
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.